2024. március 28., csütörtök

Másfél száz matekkedvelő diák Zentán

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium adott otthont a XIII. Fekete Mihály Emlékversenynek – A legjobbak Budapesten és Kecskeméten képviselhetik Vajdaságot

– A legjobbak Budapesten és Kecskeméten képviselhetik Vajdaságot

Szombaton a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium szervezésében több mint százötven vajdasági magyar felsős és középiskolás diák ragadott tollat, és oldotta meg a XIII. Fekete Mihály Emlékverseny döntőjének feladványait. A nemes vetélkedés lebonyolításáról és céljairól Csikós Pajor Gizella matematikatanár számolt be:

– Idén több mit kétszáz diák küldött be feladatmegoldásokat, évfolyamonként eltérő számban, közülük 163 diákot hívtunk meg a zentai döntőre, közülük 155-en el is jöttek. A versenynek két célja van, az egyik az, hogy a két levelezőfordulón keresztül a gyerekeket állandó munkára szoktassuk, folyamatos gondolkodásra és arra, hogy tanulják meg szépen leírni a feladatok megoldásait. A szombati zárthelyi döntőnek viszont az volt a célja, hogy kiválogassuk azt a húsz általános és huszonöt középiskolás tanulót, akik majd a nemzetközi magyar matematikaversenyen fogják képviselni a vajdasági magyarságot. A középiskolások 2016 márciusában Budapesten részt vehetnek a 25. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, az általános iskolások számára harmadik ízben szervezik meg a nemzetközi matekversenyt, ez ugyancsak jövőre lesz Kecskeméten.

A zentai városháza dísztermében a XIII. Fekete Mihály Emlékverseny ünnepélyes eredményhirdetése előtt a bolyais diákok alkalmi műsorral kedveskedtek a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak. A legjobb eredményt elérő tanulók elismerő okleveleket és könyvjutalmakat kaptak. A legtöbb pontszámot elérő általános és középiskolás diák felkészítő tanárával együtt az inGENIUM Alapítványnak jóvoltából jutalomutazáson vehet részt.

A felsősök legjobbjai, akik Magyarországon képviselhetik Vajdaságot (Fotó: Gergely Árpád)

A felsősök legjobbjai, akik Magyarországon képviselhetik Vajdaságot (Fotó: Gergely Árpád)

Az ötödikesek közül a legjobb eredményt Csikós Petra (Szabadka) érte el, Árok Anna (Magyarkanizsa) és Nagy Albert (Hajdújárás) második helyezést ér el, harmadik Erdélyi Szonya (Oromhegyes) és Lázár Anna (Magyarkanizsa). A hatodikosok közül Kovács Alex (Kúla) végzett az első helyen, második Gál József (Kishegyes), harmadik Apró Dorottya (Szabadka). A hetedikesek körében első Fodor Gábor, második Süli Ákos, harmadik pedig Fehér Konrád, mindhárman Szabadkáról. A nyolcadikos diákok közül első Besnyi Levente (Szabadka), második Paróczi Orsolya (Kishegyes), harmadik Kószó Emília (Torda).

Az elsősök (9. évfolyam) között az oromi Szögi Roland végzett az első helyen, második Sztarek Norbert, harmadik Apró János, Brindza Mátyás, Kónya Leon és Rice Róbert, mindannyian a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói. A másodikos (10. évfolyam) tanulók közül Szilágyi Éva (Újvidék) szerezte a legtöbb pontot, második díjat nem osztottak ki, a harmadik Illés Tamás (Zenta). A harmadikos (11. évfolyam) tanulók mezőnyében első Szögi Evelin (Zenta), második nincs, a harmadik Gulyás Oldal Laura (Szabadka). A negyedikes (12. évfolyam) tanulók mezőnyében Dobó Márk (Zenta) végzett az első helyen, második Gyarmati Edvárd (Szabadka), harmadik Varga Somogyi Árpád (Újvidék) és Borsos Teodóra (Zenta).