2024. április 19., péntek
HORVÁT KORMÁNYALAKÍTÁS

Megkezdődött a konzultációk második fordulója

Egy hónappal a választások után hétfőn megkezdődött Zágrábban a kormányalakításról szóló konzultációk második fordulója a parlamentbe bejutott pártok és Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között - jelentette a horvát média.

Miután a múlt héten kudarcba fulladt az új horvát parlament alakuló ülése, még a konzultációs tárgyalások előtt a választásokon harmadik helyen végzett Híd párt közös tanácskozásra hívta a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette pártkoalíciók vezetőit.

A Híd korábban többször közölte, hogy reformkormányt akar, és nem lép koalícióra egyik nagy párttal sem, ugyanakkor jelezte: ha bármelyik párt távol marad a hétfő délre tervezett együttes ülésről, a továbbiakban vele nem, hanem csak azzal a párttal folytatják a tárgyalásokat, amely eleget tett meghívásuknak. Egyébként mindkét pártvezető, Zoran Milanovic ügyvezető kormányfő és az ellenzék vezetője, Tomislav Karamarko is jelezte részvételi szándékát. Az ülést követően találkoznak majd külön-külön az államfővel, aki a délelőtt folyamán a kisebb pártokkal és a kisebbségi képviselőkkel folytat konzultációkat.

A Jutarnji List című liberális horvát napilap vezércikkében arról írt, hogy sem a HDZ-nek, sem az SDP-nek nem lenne szabad tűrnie a Híd ultimátumát.

"Ha valóban nem akarnak egyik párttal sem koalícióra lépni, akkor mondják azt, hogy legyenek új választások, majd próbáljanak meg - ami sem a SDP-nek, sem a HDZ-nek nem sikerült - önállóan kormányt alakítani" - írta az újság.

Lapértesülések szerint a Híd azt szeretné elérni, hogy ne a két nagy pártkoalíció adja a miniszterelnök-jelöltet, hanem egy harmadik személyt jelöljenek közösen kormányfőnek. A két nagy pártszövetség eddig a Híd legtöbb javaslatát elfogadta, a reformokba is beleegyezett, de a miniszterelnök-jelöltek személyét illetően senki sem számít konszenzusra.

Politikai elemzők szerint már az is nagy eredménynek számít, hogy a Híd elérte: a két nagy párt vezetője egy asztalhoz üljön.

A Vecernji List című vezető napilap arról cikkezett, hogy a hétfői nap sem hoz fordulatot. Amennyiben pedig a pártok egyike sem tudja megszerezni a kormányalakításhoz szükséges mandátumok többségét, az államfő felelősége, hogy "véget vessen az agóniának". Egyébként a lap szerint a HDZ már készül az új választásokra, ugyanis ha a Híddal nem tud dűlőre jutni, és az tovább szakad, az a szociáldemokratáknak kedvez.

A Szociáldemokrata Párt és a Horvát Demokratikus Közösség vezette két választási szövetség egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú horvát törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) jutott, ők 19 képviselővel rendelkeznek. A puhatolózó tárgyalások során eddig a Híd négy képviselője távozott a pártból.