2024. április 19., péntek

Az Öböl menti országok bevezetik az áfát

Az olajár zuhanása megkurtította a kormányok bevételeit

Történetük során először fognak kivetni közvetlen adót az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai, a hat ország közel jutott a végső megállapodáshoz, hogy mintegy három éves előkészítés után bevezetik az általános forgalmi adót (áfa).

Az Egyesült Arab Emírségek pénzügyminisztériumának egy magas rangú tisztviselője hétfőn elmondta: megegyeztek abban, hogy az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat, az oktatást és 94 élelmiszert nem terheli majd áfa. Néhány területen, így a pénzügyi szolgáltatások terén, még nincs megállapodás.

Nyitott kérdés még az áfakulcs mértéke, megfigyelők szerint valószínűleg 5 százalék lesz. A csempészet elkerülése érdekében a GCC mindegyik tagállamában - az Emírségeken kívül Bahreinben, Katarban, Kuvaitban, Ománban és Szaúd-Arábiában - egyszerre vezetik be.

A GCC-országokban minimális az adóteher, személyi jövedelemadó nincs, legföljebb néhány szolgáltatás, például az úthasználat után kell díjat fizetni. Az olajár zuhanása azonban megkurtította a kormányok bevételeit, és új források után kell nézniük, mert a GCC hat tagállamának várhatóan az idén 2009 óta először deficites lesz a költségvetése.