2024. március 29., péntek

Tiltakoztak az ügyvédek

Miután múlt héten rálőttek kollégájukra, a belgrádi ügyvédek az Igazságügyi Palota előtt gyűltek össze tiltakozni. Vladimir Zrelec belgrádi ügyvédre múlt kedden lőttek ismeretlen tettesek egy mozgásban lévő gépkocsiból. A férfi továbbra is életveszélyes állapotban van.

Akik Vladimirre lőttek, azok az ügyvédi hivatásra adtak le lövéseket, hangsúlyozták az ügyvédek, akik követelik, hogy a Zrelec elleni támadás felgöngyölítése legyen prioritás a hatóságok számára.

Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke szerint elképzelhetetlen, hogy a rendőrség, alvilági összeköttetéseinek és beépített embereinek köszönhetően, ne tudjon semmit a szóban forgó emberölési kísérlet, vagy az össze többi, ügyvédek ellen elkövetett bűncselekmények körülményeiről.

– Kollégáimtól gyakran hallottam már a megjegyezést, hogy az úgynevezett felderítetlen ügyek mögött az állam áll. Nem állítom, hogy osztom kollégáim véleményét, azzal kapcsolatban viszont egyetértek, hogy elég volt – fogalmazott Đorđević.

A szerbiai ügyvédek mindemellett egy, az ügyvédek ellen elkövetett merényletek, bűncselekmények felderítésével megbízott munkacsoport megalakítását követelik a kormánytól. Elmondásuk szerint az utóbbi tizenöt évben több mint negyven ilyen támadás történt és csak kettő esetében azonosították az elkövetőket.

A tiltakozó ügyvédek képviselőit nem sokkal később Nebojša Stefanović belügyminiszter fogadta és tájékoztatta az ügyvédek ellen elkövetett támadások ügyében megtett lépésekről. A találkozó során a felek közösen állapodtak meg arról, hogy kik legyenek a rendőrségnél a kapcsolattartó személyek, akiknél a nyomozások előrehaladásáról érdeklődhetnek az ügyvédek képviselői.