2024. április 18., csütörtök
FRANCIAORSZÁG-VÁLASZTÁS

A szélsőjobboldali Nemzeti Front az élen

A Nemzeti Front a régiók közel felében vezet a francia regionális választások első fordulójában

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte vasárnap a francia regionális választások első fordulóját, méghozzá viszonylag magas, 50 százalékos részvétel mellett - derült ki a France2 közszolgálati televízió által ismertetett exit poll eredményekből. A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a tizenhárom franciaországi régióból hatban a legtöbb szavazatot szerezte vasárnap a regionális választások első fordulójában.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte a francia regionális választások első fordulóját (Fotó: Beta/AP)

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 30 százalékával megnyerte a francia regionális választások első fordulóját (Fotó: Beta/AP)

A pártelnök Marine Le Pen és az unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen által vezetett lista 40 százalékot ért el a becslések szerint abban a két régióba, ahol a pártvezetők indultak. Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, ezzel az FN lett Franciaország első számú pártja.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett jobbközép Köztársaságiak 27 százalékot kaptak, míg a kormányzó szocialisták a szavazatok 23 százalékával a harmadik helyre szorultak. A Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Köztársaságiak és szövetségeseik három régióban, míg a kormányzó szocialisták szintén három régióban végeztek az élen. A párizsi régióból még nem érkeztek be az eredmények.

Nicolas Sarkozy vasárnap esti nyilatkozatában kizárta annak a lehetőségét, hogy pártja szövetségre lépjen a szocialistákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban.