2024. március 29., péntek

A mérgezett halak az újvidéki halpiacon végzik?

A Nagy-Bácskai-csatornában és a Krijava folyóban Szenttamáson idén ősszel nagyméretű halpusztulás történik, amit az illetékesek nem tudnak megállítani.

Zoran Janković, a községi képviselő-testület tagja, sporthorgász azt mondja, október 1-jétől minden második vagy harmadik napon kábult halak úsznak a víz felszínén, amelyek mérgezését a feltételezések szerint a község környéki gyárak és farmok okozzák.

„Az elmúlt napok gyakori halpusztulása miatt a csatornában most egyetlen fogyasztásra alkalmas hal sincs, vagy megmérgezték őket, vagy oxigén után kutatva elindultak lefelé a folyón”, mondja Janković, s hozzáteszi, a víz felszínén rengeteg szürke kárász van, amely a leginkább ellenálló faj a szennyezéssel szemben.

Hangsúlyozza, a legaggasztóbb az, hogy egyesek ezeket a halakat, amelyeknek a fogyasztása ártalmas az egészségre, kiemelik a vízből, és eladják Szenttamáson és a környéken, vagy az újvidéki halpiacra kerülnek.

Elmondása szerint nem hoz eredményt, hogy a helyi önkormányzat bejelentést tett a felügyelőségnél, mivel eddig egyetlen szennyezőt se büntettek meg, írja a Novosti.

Zoran Mladenović, Szenttamás községi elnöke azt mondja, a Krivaja szennyezése Topolya és Kishegyes irányából érkezik, a csatorna vizében élő halakat pedig a Verbászról és Kúláról érkező szennyvíz mérgezi.

„Egy hónapja kérjük, hogy találkozhassunk a Vajdaság Vizei közvállalat, valamint az illetékes minisztérium és a tartományi titkárság képviselőivel, annak érdekében, hogy megpróbáljuk megfékezni a szennyezőket. Elkészült a csatornahálózat, a Krivaja tisztítására a község az elmúlt három évben több mint százmillió dinárt költött. Ennek ellenére a halak nagy számban hullanak el. A halpusztulás általában péntek délutánonként történik, amikor a felügyelők nem válaszolnak a hívásra”, magyarázza Mladenović.

Janković a községi bizottság december 3-ai ülésén javasolta, hogy a bizottsági tagok, a képviselők és a községi elnök együtt menjenek ki a csatornán átívelő hídra, hogy így hívják fel a figyelmet a helyzetre, de mint mondja, a javaslatot arra hivatkozva vetették el, hogy nem adta át írásos formában 48 órával az ülés kezdete előtt.