2024. március 29., péntek

Késik a víztisztító építése Nagybecskereken

Nagybecskereken október 21-én ünnepélyesen megkezdődött a víztisztító berendezés építése. Az alapkőletételen kívül azonban mindmáig nem történt semmi. Pedig az illetékesek azt ígérték, hogy még 2015 végéig megoldódik a város ivóvíz-ellátása. Most már bizonyossággal ki lehet mondani, hogy a nagybecskereki vízvezetékben még egy ideig arzénos víz fog csordogálni. Ezt már az illetékesek is megerősítették.

Az építőhely most így néz ki (Fotó: Kecskés István)

Az építőhely most így néz ki (Fotó: Kecskés István)

– Most már egyértelmű, hogy késik a víztisztító berendezés építése. Elmondhatom, hogy a Városi Vízművek teljesítette az ezzel kapcsolatos, reá háruló szerződéses kötelezettségeit. A kivitelező, a Zilio Csoportosulás megkapta az építési engedélyt, és mi arra számítottunk, hogy novemberben hozzáfognak a berendezés építéséhez. Tehát a késés okai elsősorban a kivitelezőhöz köthetők. A velük folytatott beszélgetések alapján azt reméljük, hogy a következő tíz napban hozzáfognak a munkához. Tehát világos, hogy nem valósul meg az az ígéret, amely szerint a nagybecskerekiek már ez év végétől egészséges csapvizet ihatnak – nyilatkozta pénteken lapunknak Goran Tajdić, a Városi Vízművek igazgatója, aki a szerződést aláírta az olasz kivitelezővel.

Az igazgató a késés miatt bocsánatot és türelmet kért a város polgáraitól.
Tizenegy éve annak, hogy Nagybecskereken a magas arzéntartalom miatt betiltották a vezetékes víz használatát. A polgárok azóta várják, hogy egészséges csapvizet biztosítsanak a háztartásoknak. Eddig számtalan eredménytelen próbálkozás volt. Az önkormányzat 2012-ben szerződést írt alá a német Wassertechnik társasággal a vízgyár építéséről, de a 26 millió eurós szerződést az új helyi hatalom felbontotta. A mostani beruházó a Zilio Csoportosulás, hat és fél millió eurót fektet a berendezésbe. Az ígéret szerint a város egy dinár befektetés nélkül olyan berendezést kap, amely tiszta, egészséges és a szabványoknak megfelelő vizet biztosít a háztartásoknak. A város nem adósodott el, nincs kölcsön, a projektum költségeit és a kockázatait a beruházó magára vállalta. Ezért az önkormányzatban egyelőre nem okozott komolyabb nyugtalanságot a munkálatok késése.
A víztisztító berendezést (modulokat) állítólag már szerelik Olaszországban, és amint az építési munkálatokat befejezik a Szentmihályi úton levő telken, kezdődhet a berendezés szerelése. Ahhoz pedig egyes becslések szerint négy hónap kell. Így aztán, ha nem történik a mostaninál is komolyabb csúszás, akkor tavaszra megoldódhat a legnagyobb bánáti város ivóvíz-ellátása.