2024. március 28., csütörtök

Az Iszlám Állam magára vállalta a kaliforniai mészárlást

Az Iszlám Állam terrorszervezet „követője” volt az a házaspár, amely a kaliforniai vérengzést végrehajtotta. Ezt a dzsihadista szervezet internetes rádióüzenetben közölte szombaton.

Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook szerdán 14 embert megölt, és 21-et megsebesített San Bernardinóban egy egészségügyi központban. Néhány órával később mindketten meghaltak a rendőrökkel vívott tűzharcban.

Az FBI péntek óta terrorcselekményként vizsgálja a vérengzést.

- Őrület, itt laktak, és sok bombájuk volt – mondta az egyik szomszédjuk.

- Félelmetes. Ez egy nagyon nyugodt közösség, csendes környék, mindenki ismer mindenkit. Az ember nem számít arra, hogy ez történik a házánál – tette hozzá egy San Bernardinó-i férfi.

A gyilkos nőről kiderült, hogy Facebook-üzenetben hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének. Férje állítólag kapcsolatban állt az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Fronttal.

- Tudjuk, hogy az Iszlám Állam és más terrorcsoportok arra buzdítják az embereket világszerte, így a mi országunkban is, hogy kövessenek el szörnyű erőszakcselekményeket, gyakran magányos farkasként – mondta az amerikai elnök. Azon dolgozunk, hogy megakadályozzuk a támadásokat, mindannyiunknak – a kormánynak, a biztonsági erőknek, a közösségeknek, a vallási vezetőknek – együtt kell működnünk, hogy az emberek ne essenek áldozatául ezeknek a förtelmes eszméknek – tette hozzá Barack Obama.

San Bernardinóban kiürítették a United Parcel Service (UPS) csomagküldő cég egyik létesítményét, mert egy gyanús küldeményt találtak, amelyet a mészárlás elkövetőinek szántak.

Ha beigazolódik, hogy terrorszervezet nevében követték el a kaliforniai támadást, ez lenne a legtöbb halálos áldozatot követelő terrorakció az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-e óta.