2024. március 29., péntek

Kizárnák a „kelet-európaiakat” a schengeni övezetből

Elfogadhatatlannak tart a miniszterelnök minden olyan szerveződést, amely „kilökné” a magyarokat a szabad európai mozgás lehetőségéből. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: néhány európai uniós ország – leginkább az alapítók – le akarja választani magáról a közép-európai országokat, amerről a migránsok érkeztek az EU-ba.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

„Úgy akarnak védekezni – szerintem egyébként a saját rossz migránspolitikájukkal szemben –, hogy visszaállítják a határőrizetet olyan országok között, amelyek nem Európa külső határát jelentik” – fogalmazott.

„Teljesen elfogadhatatlan magyar szempontból bármilyen szerveződés, amely ki akarná lökni a magyarokat a szabad mozgás lehetőségéből, hiszen mi voltunk az egyetlenek a schengeni tagállamok közül, akik valóban megvédték Schengen, tehát a szabad mozgás övezetének külső határát” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: a visegrádi együttműködés tagállamai – Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia – csütörtökön Prágában megállapodtak, hogy szervezetten lépnek fel saját mozgási szabadságuk megvédése érdekében, és ezért megalapították a Schengen barátai nevű kört. A többi uniós tagállamot pedig arra szólítják fel, hogy csatlakozzanak hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordult a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztása miatt, a miniszterelnök jelezte: e lépés nem szimbolikus, hanem érdemi, „hatályon kívül akarjuk helyeztetni” a bírósággal a kvótákról szóló döntést, amely Magyarország szerint ellentétes az EU-s jogszabályokkal.

„Nem mondhatják meg nekünk Brüsszelben, hogy kikkel éljünk együtt”, senkinek nem lehet hatalma Brüsszelben arra, hogy ide telepítsen olyan embereket, „akikkel mi nem akarunk együtt élni” – közölte a kormányfő.