2024. március 29., péntek

„Szerbia előrehaladása egyértelmű”

Aleksandar Vučić: Németország Szerbia számára a legfontosabb ország

Németország elismeréssel adózik Szerbia előtt az utóbbi években, illetve hónapokban megtett előrelépések miatt, közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az Aleksandar Vučić miniszterelnökkel folytatott beszélgetés után. Ez a tisztelet és elismerés nemcsak számokban vagy gesztusokban mutatkozik meg, hanem a nemzetközi pénzügyi intézetek által megvalósított támogatásban, valamint az Európai Bizottság pozitív országjelentésében és az első tárgyalási fejezetek megnyitásában, fűzte hozzá Steinmeier, majd reményét fejezte ki, hogy Szerbia az eddigi ütemben folytatja a reformokat.

Vučić arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Szerbia nem fél a gazdasági reformoktól, komolyan tart azonban a régió stabilitásának a megdöntésétől.

Mindig azt kérdezik, hogy miért működtet Szerbia ekkora állami adminisztrációt, amikor azonban az ember belekezd a reformokba, akkor azzal vádolják, hogy bűnt követ el. A regionális stabilitás tekintetében valóban félünk, ezért még nagyobb támogatásra számítunk Németországtól. Hiszem, hogy a Balkán stabilitása kulcsfontosságú Németország fejlődésének szempontjából. Németország Szerbia számára a legfontosabb ország, hiszen az ország az Európai Unió egyik legbefolyásosabb tagállama. Hálás vagyok Németországnak, amiért támogatja Szerbia európai útját, hiszen ennek köszönhetően nyithatjuk meg december 14-én az első tárgyalási fejezeteket – fogalmazott Vučić.

A felek a menekültválságról is beszélgettek. A szerb külügyminiszter megerősítette, hogy Szerbia kész az eddigieknél is jobban kivenni részét a probléma megoldásából, de ehhez szüksége van az EU és Németország segítségére.

Steinmeier, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának konferenciáján vett részt Belgrádban, köszönetet mondott, amiért a soros elnöklő Szerbiának sikerült jól helyt állnia, különös tekintettel az idei év számos kihívására.