2024. április 20., szombat

Élénkebb szerb–orosz gazdasági együttműködés

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő 2016 januárjában látogathat Szerbiába

Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki egyeztetését követően kiderült, hogy a felek elégedettek az országaik közötti kapcsolatok alakulásával, viszont még az eddigieknél is kifejezettebbé kívánják tenni az együttműködést.

Oroszország tervei között szerepel, hogy jelentős beruházásokat valósítson meg Szerbiában. A szerbiai orosz beruházások értéke pillanatnyilag négymilliárd dollárra tehetők, közölte Lavrov. A Szerbia és az Oroszország közötti kapcsolatokat a közelség, a szolidaritás és az évszázadokra visszanyúló együttműködés jellemzi, mondta.

Szergej Lavrov és Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Szergej Lavrov és Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

A felek bejelentették, hogy Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő 2016 januárjában látogathat Szerbiába.

Emlékeztetnék, hogy a közelmúltban Vučić miniszterelnök járt Moszkvában. A párbeszédnek ez az intenzitása és gyakorisága együttműködésünk minden szegmensét előrelendítheti. Oroszország minél több beruházójával szeretne megjelenni az országban – magyarázta Lavrov.

Vučić háláját fejezte ki mindazért, amit Oroszország tesz Szerbiáért, majd sajnálatának adott hangot, amiért Szerbia nem viszonozhatja minden területen az orosz segítséget. Szerbia kis ország, így nem segíthet olyan mértékben Oroszországnak, mint az Szerbia tekintetében teszi, emelte ki Vučić, hozzátéve: ebből adódóan Szerbia igyekszik korrekt partner lenni, és nem Oroszország hátába döfni a kést, amikor az ország nehéz helyzetbe kerül.

Képesek vagyunk meghálálni mindazt a jót, amit Oroszország tett Szerbiáért. Erősíteni kívánjuk kapcsolatainkat, hogy azok dinamikusabbá váljanak. Hiszem, hogy a gazdaság tekintetében fennakadások nélkül mélyíthetjük el együttműködésünket. Amikor gazdaságról beszélek, akkor nem kizárólag az energetikára gondolok, hanem a mezőgazdaságra, az építőiparra és minden egyéb más területre is. Az újkori Szerbia történelmében egyik kormány sem ápolt ennyire aktív kapcsolatokat Oroszországgal, mint amilyet az aktuális – taglalta Vučić.

A szerb miniszterelnök arra kérte az orosz külügy vezetőjét, hogy országa fokozza a tárgyalásokat az Északi Áramlatról, és olcsóbb gázzal támogassa a legfontosabb és legnagyobb szerbiai gyárakat.

Lavrov szintén dicsérő szavakkal szólt Szerbia EBESZ-elnökségéről. Szerbiának sikerült ügyesen egyensúlyoznia a különböző elvárások között, fűzte hozzá.