2024. április 24., szerda

Magyar felsőfokú ápolóképzés

A közelmúltig fönntartásokkal kezelte a közvélemény a nem hivatalosan szárnyra kelt hírt, ami szerint jövő ősztől a zombori Magyar Polgári Kaszinóban ápolás és betegellátási szakot indít a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara. A PTE minap honlapján közzétette az erre vonatkozó hivatalos közleményt. Míg némelyek nyilvánvalóan megörültek a hírnek, mások úgy vélik, ez a lehetőség ugródeszkát biztosít majd a külföld felé ácsingózó fiataloknak, holott már így is rémisztő méreteket ölt az elvándorlás. Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke ennek kapcsán a következőket nyilatkozta:

A Kaszinó oktatási épületszárnya (Fotó: Fekete J. József)

A Kaszinó oktatási épületszárnya (Fotó: Fekete J. József)

– Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának meghívásos pályázatán kapta meg a Kaszinó azt a célirányos támogatást, amelyből fölépülhetett a reményeink szerint 2016 őszétől induló felsőfokú képzést kiszolgáló épületszárny. Többféle célt szolgál e projekt. Egyrészt lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy itthon anyanyelvükön, vagyis magyarul tanulva szerezzenek diplomát, másrészt ilyen módon szeretnénk javítani a magyarság betegellátásán, ugyanis nagyon kevés a magyarul beszélő egészségügyi dolgozó, és ha legalább a nővér tolmácsolni tud az orvos és a páciens között, akkor kedvezőbb helyzetbe kerül a beteg, és az orvos dolga is könnyebb.

Mint azt az elnök asszony elmondta, folynak még az államközi megbeszélések és a Magyar Nemzeti Tanács is bekapcsolódott annak a föltételnek a megteremtésébe, hogy az itt diplomát szerzőknek ne kelljen külön honosítaniuk oklevelüket. Kiemelte, a jövő ősztől itt tanuló fiataloknak kötelező lesz a szerb nyelv, illetve a szerb szaknyelv elsajátítása, épp amiatt, mert elsődleges cél, hogy idehaza munkahelyet kapjanak.

2016-ban húsz magyarul tanuló hallgató kezdheti majd el itt tanulmányait, ám a tervek szerint a későbbiekben ugyanennyi iratkozó számára angol nyelven is lehetővé teszik a tanulást.

– A Pécsi Tudományegyetem nemzetközi jó hírnek örvend, így abban is biztosak lehetünk, hogy hallgatói megismerhetik a legújabb gyógyászati eszközök használatát. Gyakorlataik egy részét itt helyben, jelentős hányadát pedig Pécsett végezhetik – mondta egyebek közt dr. Karcher Erzsébet.

Az érdeklődők az alapvető tudnivalókról a PTE honlapján közzétett kiírásból tájékozódhatnak (http://felvetelizoknek.etk.pte.hu/menu/120), míg bővebb információért az Egyetem Tanulmányi Osztályához fordulhatnak jövő év júniusától.