2024. március 29., péntek

Vidáman a vitaminokkal

Játékos formában nevelik helyes táplálkozásra és egészséges életmódra a Zenta községbeli óvodásokat

Vidáman a vitaminokkal mottóval sport- és ügyességi játékokkal tarkított vetélkedőnapot tartottak nemrég a zentai Hófehérke Óvoda épületeiben. A programsorozat középpontjában a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra való nevelés állt, mivel az intézmény fejlesztési tervének az idei évre vonatkozó központi tevékenységei az egészséges táplálkozás köré összpontosulnak, valamint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is kiemelt szerep jut a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeknek is.

Bálizs Jutka, a Hófehérke Óvoda pedagógusa (Máriás Endre felvétele)

Bálizs Jutka, a Hófehérke Óvoda pedagógusa (Máriás Endre felvétele)

A Vidáman a vitaminokkal címmel meghirdetett akció ötlete az egészséges táplálkozásra való nevelés jegyében született meg, az elmúlt tanévben ugyanis a környezetvédelmi tevékenységek kaptak kiemelt szerepet az intézményünkben, ebben az évben azonban ezek a tevékenységek kiegészültek az egészséges táplálkozással kapcsolatos programokkal és rendezvényekkel. A tanév folyamán azonban nemcsak ez az egy nap az, amikor az egészséges táplálkozással és annak fontosságával foglalkozunk az óvodában, hanem az egész tanév folyamán szervezünk különféle programokat és rendezvényeket, illetve a mindennapi folyamatokban is megjelenek azok az oktatási-nevelési tartalmak, amelyek révén szeretnénk felhívni a gyermekek figyelmét mindennek a fontosságára – magyarázta Bálizs Jutka, a Hófehérke Óvoda pedagógusa. Hozzátette, a Vidáman a vitaminokkal elnevezésű program olyan tevékenységsorozatot ölelt fel, amely az intézmény minden épületére kiterjedt, azaz a Zenta területén található hat óvodára, valamint a községhez tartozó falvakban található négy óvodára is. – Az óvónők minden óvodában különféle programokat szerveztek a gyermekek számára, figyelembe véve azt is, hogy melyik korosztállyal milyen tevékenységeket lehet a legeredményesebben folytatni. Az idősebb gyermekek, az öt-hat évesek már egészen komoly ismeretszerzési játékokban és vetélkedőkben vettek részt, a kisebbeknél viszont elsősorban a játékos tevékenységek kerültek előtérbe, de a gyermekek mindenütt nagyon élvezték a foglalkozásokat, hiszen azokban maguk is aktívan részt vehettek, éppen ezért a vitaminokkal együtt ők maguk is mindvégig vidámak voltak, miközben tanultak is, mert ezek a játékok valóban az egészséges táplálkozásról, valamint annak fontosságáról szóltak – fűzte hozzá Bálizs Jutka.

Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője (Máriás Endre felvétele)

Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője (Máriás Endre felvétele)

A Hófehérke Óvoda illetékeseinek kiemelt célja, hogy ne csak ilyen alkalmakkor próbálják meg felhívni a gyermekek figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, hanem a gyakorlatban is példát mutassanak nekik.

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a kis csapatunkkal, amelynek munkájába egészségügyi szakemberek is bekapcsolódtak, megfelelő módon próbáljuk meg összeállítani a gyermekek étrendjét – hangsúlyozta Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője. – A gyermekek zöme esetében rossz étkezési szokások dominálnak, hiszen elég, ha csak a különféle nassolnivalókra vagy a cukrozott üdítőkre gondolunk, amelyeket nagyon kedvelnek. Viszont, ha tökfőzelékről vagy esetleg spenótról van szó, akkor azt általában fenntartásokkal fogadják. Úgy vélem, ezt a dolgot valahol mi, felnőttek rontottuk el, éppen ezért nekünk is kell helyrehozni. Mindezt azonban csakis lépésről lépése lehet megvalósítani. Mi is lépésről lépésre próbálunk becsempészni olyan alapanyagokat a gyermekek étrendjébe, amelyek egészségesnek tekinthetők. Persze, nem hasraütés-szerűen, hanem meghatározott normatíva szerint állítjuk össze a gyermekek étrendjét, de mindeközben megpróbáljuk nem liszttel behabarni az ételeket, megpróbálunk minél több friss gyümölcsöt, illetve zöldségfélét adni a gyermekeknek, annak érdekében, hogy fokozatosan megszokják ezeknek az ételeknek a fogyasztását is. Abban bízunk, hogy ilyen módon talán sikerül elérnünk, hogy az ilyen típusú ételek mind jobban beépüljenek az étrendjükbe, és ezáltal olyan felnőttekké váljanak, akik felismerik mindennek a fontosságát, és amikor majd az ő gyermekeik jönnek hozzánk, az óvodába, akkor már egészen más szinten tudunk velük beszélgetni az egészséges táplálkozásról. Elméletben természetesen már most is tudják a gyermekek, hogy mit jelent az egészséges táplálkozás, az elméleti ismereteket azonban át kellene ültetni a gyakorlatba is, hiszen akkor, amikor asztalhoz ülnek, nem elsősorban rajtuk múlik, hogy mit fognak fogyasztani, hiszen azt, ami az asztalra kerül, nem ők készítik el, hanem mi, felnőttek – szögezte le Kopasz Ildikó, aki a fokozatosság fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, tapasztalataik szerint semmiképpen sem szabad egyik napról a másikra kizárólag egészséges ételeket adni a gyermekeknek, mert abban az esetben fennáll a veszélye annak, hogy nem fogják megenni, azt viszont – ahogyan fogalmazott – semmiképpen sem engedhetik meg magunknak, hogy a gyermekek éhesen menjenek haza az óvodából.

A gyermekek nagyon élvezték a számukra szervezett játékos foglalkozásokat (Máriás Endre felvétele)

A gyermekek nagyon élvezték a számukra szervezett játékos foglalkozásokat (Máriás Endre felvétele)

A Hófehérke Óvoda illetékesei abban bíznak, hogy a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra való nevelésre irányuló törekvéseiket nemcsak rövid, hanem hosszú távon is siker koronázza majd, hiszen a felnőttkori viselkedés alapjai óvodás korban alakulnak ki.

Ahogyan a személyiség megalapozása az óvodáskorban kezdődik meg, úgy az egészséges táplálkozás, illetve az egészséges életvitel alapjai is ebben az életkorban alakulnak ki, és az ekkor szerzett tapasztalatok, ismeretek a későbbi életszakaszokban is meghatározóak lehetnek. Ezért fontos az, hogy a gyermekek már ebben az életkorban pozitív tapasztalatokat szerezzenek az egészséges táplálkozásról. Ha egy óvodás gyermeknek kizárólag a szavak szintjén próbáljuk ecsetelni, mennyire fontos az, hogy például mindennap egyen gyümölcsöt vagy zöldséget, akkor azt ugyan megérti, és gondolati szinten el is fogadja, de mivel az óvodás gyermekek elsősorban a saját tapasztalati tevékenységükön keresztül gyűjtik az ismereteiket, nagyon fontos, hogy nap mint nap szervezzünk számukra olyan tevékenységeket, amelyek hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy saját tapasztalatokat is szerezzenek. Az óvodában a legfőbb hangsúlynak mindenképpen a fejlődés elősegítésén kell lennie. A mi feladatunk pedig az, hogy ehhez minél eredményesebben hozzájáruljunk, mégpedig olyan tevékenységek szervezése révén, amelyekben a gyermekek szívesen részt vesznek, ám mivel az érdeklődésük ugyanolyan könnyen elveszíthető, mint amilyen könnyen felkelthető, nagyon fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a motiváltságukat, hiszen ez a legjobb módja a fejlődés lehetőségének biztosításához. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a gyermekek olyan tevékenységekben vesznek részt, amely megfelel az érdeklődésüknek, amelyben saját cselekvéseik útján szerezhetnek tapasztalatokat, amely pozitív tapasztalattal jár számukra, akkor az beépül a személyiségükbe, gondolatvilágukba, és ha ez a későbbiek során is folyamatos késztetést kap, akkor el lehet jutni arra a szintre, hogy spontán módon kialakuljon bennük az egészséges táplálkozás és az egészséges életvitel igénye – magyarázta Bálizs Jutka.

Az óvoda játékos formában szeretné egészséges életmódra nevelni a gyermekeket (Máriás Endre felvétele)

Az óvoda játékos formában szeretné egészséges életmódra nevelni a gyermekeket (Máriás Endre felvétele)

Elmondta, annak köszönhetően, hogy a gyermekek az óvodában rendszeresen fogyasztanak gyümölcsöket, illetve zöldségféléket, mára már szinte mindegyiküknek van kedvenc gyümölcse és zöldségféléje, nagyon kevés köztük az, aki ezeket nem hajlandó elfogadni. Hozzátette, olyan visszajelzések is gyakran érkeztek hozzájuk, hogy a gyermekek egészen addig, amíg nem jártak óvodába, nem voltak hajlandóak elfogadni az ilyen típusú ételeket, ám azóta, amióta óvodások lettek, és a gyümölcsök és a zöldségfélék napi rendszerességgel jelen vannak az étrendjükben, sőt, azok mosásában és előkészítésében is részt vesznek, az otthoni táplálkozásukban is természetessé vált számukra a fogyasztásuk.

A zentai Hófehérke Óvoda illetékesei kifejtették, az intézményben a helyes táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos tevékenységek mellett a korábbi évekhez hasonlóan idén is kiemelt szerep jut a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeknek is, hiszen ezek is rendkívül fontosak ahhoz, hogy a gyermekekből tudatos felnőttek váljanak majd, amihez az alapok lerakását minél korábban, lehetőség szerint már óvodáskorban meg kell kezdeni.

Ami jó az óvodában, később otthon is kedvenc lesz (Máriás Endre felvétele)

Ami jó az óvodában, később otthon is kedvenc lesz (Máriás Endre felvétele)