2023. március 26., vasárnap

A sport szentélye Zentán

A több mint 700 millió dinárból épült sportcsarnokot elsőként a sportolók vették birtokukba

Tegnap délben Zentán látványos ünnepi műsorral és a sportklubok bemutatkozásával megnyílt a csodaszép új sportcsarnok, amelynél szebb ajándék el sem képzelhető a jövőre nyolcszáz éves fennállását ünnepelő város számára. Az 1700 ülőhelyes, közel ötezer négyzetméter hasznos alapterületű létesítmény építését nagyrészt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság finanszírozta.

Az ünnepelő tömeghez először Ceglédi Rudolf polgármester szólt, aki kiemelte:

Ceglédi Rudolf, Nebojša Malenković és Bojan Pajtić jelképesen „üzembe helyezte” a létesítményt, egy-egy labdát dobva a sportolók közé (Gergely Árpád felvétele)

Ceglédi Rudolf, Nebojša Malenković és Bojan Pajtić jelképesen „üzembe helyezte” a létesítményt, egy-egy labdát dobva a sportolók közé (Gergely Árpád felvétele)

– A község polgárainak sok évtizedes álma vált valóra a sportcsarnok átadásával. A világra szóló sporteredményekkel rendelkező városunknak már régen szüksége lett volna egy ilyen csarnokra, amelyre nagyobb városok is büszkék lehetnének. Még a múlt század ötvenes éveiben jelentkezett az igény egy nagyobb, minden igényt kielégítő csarnok megépítésére. Múltak az évek és évtizedek, az építkezés megkezdését számos körülmény hátráltatta, de az álom kézzelfogható valósággá vált.

Községünk területén több mint harminc sportklub működik, amelyek otthonra találnak az új sportcsarnokban. Az építkezés 2009-ben kezdődött, a beruházás, az építési és felszerelési költségek meghaladták a 700 millió dinárt. Ezért a támogatásért köszönettel tartozunk a köztársasági és a tartományi nagyberuházási alapnak. A napokban máris nagyszabású rendezvények, többek között az ifjúsági birkózó-Balkán-bajnokság színhelye lesz az új létesítmény, amelynek az egész Tisza mente hasznát fogja látni – mondta köszöntőjében a polgármester.

Az ünnepi megnyitón a zsúfolásig megtelt csarnokban Marko Krivokapić világhírű zentai kézilabdázó köszöntötte a fiatal sportolókat, középiskolásokat, az érdeklődő polgárokat. Mint mondta, gyermekkorában évekig járt a Népkerten keresztül úszni, de sohasem gondolta volna, hogy egyszer majd itt egy gyönyörű sportlétesítmény fog emelkedni, amely annyira vonzó, hogy itt szeretné megtartani búcsúmeccsét szülővárosa közönsége előtt.

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója, Nebojša Malenković az ünneplő közösséghez fordulva kiemelte:

– Köszönettel tartozunk Zenta község polgárainak, a község vezetőségének, akik mindannyian hittek bennünk, hogy valóra tudjuk váltani a zentaiak régóta dédelgetett álmát, és meg tudjuk építeni az annyira óhajtott sportcsarnokot. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság számára a sportcsarnok megépítése nem csak egy munka volt, elszántság és kitartás kellett hozzá, hogy a közösség nagyra törő álmait, a tartomány legnagyobb és – bátran mondhatjuk – legszebb sportcsarnokát tető alá tudjuk hozni. A modern csarnokban a fiatalok, a gyerekek, a sporttal még csak ismerkedők ideális feltételeket találnak sportkarrierjük beteljesítésére, kívánok nekik szép sportsikereket az életben – mondta Nebojša Malenković.

Az új sportcsarnokot Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg, köszöntőbeszédében kiemelte:

– Néhány évvel ezelőtt ezen a helyen, a gyönyörű sportcsarnok helyén még füves, gazos, bozótos terület volt, ma pedig már Vajdaság és a szélesebb régió egyik legszebb sportlétesítményét avatjuk, a sportok szentélyét. Sokan gyanakodva fogadták a kezdeményezést, az építkezés kezdetekor túlméretezettnek tartották, pedig már az első napon, a megnyitó napján bebizonyosodott, hogy jól gondoltuk, amikor mertünk nagyot álmodni, hogy e Tisza-parti városnak szüksége van ekkora létesítményre, amely máris megtelt az utolsó helyig, és nemcsak a sportolók fogják hasznát látni, hanem az egész város. A csarnok otthont, teret ad művelődési, szórakozási és más eseményeknek ugyanúgy, mint a nemes sportküzdelmeknek. A gyermekeinknek kiváló sportolási és szórakozási lehetőséget tudunk nyújtani, hogy még inkább otthon érezzék magukat, és itthon maradjanak a szülőföldjükön. Ebben a reményben és optimizmussal adjuk át rendeltetésének az új sportcsarnokot – mondta Bojan Pajtić.

A csarnokavatón jelen voltak tartományi titkárságok, a köztársasági és tartományi képviselőház képviselői, a szomszédos községek és az önkormányzat, az oktatási és művelődési intézmények vezetői, az épület tervezői és kivitelezői, az iskolák tanulói és diákjai, valamint számos vendég.

A köszöntők és megnyitóbeszédek után a község sportklubjainak tagjai, a birkózók, a kézilabdázók, a röplabdázók, a kajakosok, az asztaliteniszezők és a küzdősportoknak hódoló fiatalok együtt vették birtokukba a jól felszerelt sportcsarnokot.