2024. április 25., csütörtök

Merj különbözni!

A Közegészségügyi Intézet újabb projektuma az erőszak és a diszkrimináció leküzdését tűzte ki célul

Az erőszakos viselkedés és a diszkrimináció leküzdése a célja a szabadkai Közegészségügyi Intézet Budi DRUGačiji! nevet viselő programjának, amelynek részleteit tegnap ismertették sajtótájékoztató keretében. Dr.Nada Kosić Bibić, az intézet egészségnépszerűsítő központjának vezetője elmondta, erre a projektumra a tartományi ifjúsági- és sporttitkárságtól kaptak pénzt, elsődleges céljuk pedig a kommunikáció minőségének javítása, a tolerancia növelése, a különbözőség elfogadása és az erőszak különféle formáinak csökkentése a középiskolások körében Vajdaság területén. Ezt olyan módon kívánják elérni, hogy erősítik a fiatalok konfliktuskezelő képességét, illetve arra ösztönzik őket, hogy kapcsolódjanak be a különféle kreatív és sporttevékenységekbe, és hasznosan töltsék el szabadidejüket.

A projektum célcsoportjai elsősorban Szabadka és Topolya középiskolás diákjai, de a kampány az egész tartomány területére kiterjed.

– A program keretében két szemináriumot tervezünk, amelyeken fiatal előadókat képezünk ki. Harminc szabadkai és topolyai középiskolás diák vesz részt ezeken, akiket arra készítünk fel, hogy társaiknak továbbadják az itt hallottakat. A fiatalokból kisebb oktatói csoportok alakulnak majd, ők az összes szabadkai és topolyai középiskolába ellátogatnak, és 1-2 műhelymunkát tartanak. Emellett a két város oktatásügyi dolgozói számára is tartunk ehhez hasonló képzéseket. A tartomány területén működő művészeti profilú iskolák részére képzőművészeti pályázatot írunk ki, amelynek során a program plakátját kell megtervezni. A beérkezett munkákra a közösségi oldalakon lehet majd szavazni, a legjobbakat 2016. június 4-én, az agresszió ártatlan gyermekáldozatainak nemzetközi napján díjazzuk – sorolta Dr. Nada Kosić Bibić.

Az összes vajdasági középiskolára kiterjed egy másik pályázat, amelynek keretében mobiltelefonnal készített rövidfilmeket várnak, amelyek szintén az erőszak és a diszkrimináció jelenségére hívják fel a figyelmet. Ezekre a munkákra is a közösségi oldalakon lehet majd szavazni. Két nyilvános rendezvényt is terveznek, így 2016. május 10-én, a fizikai tevékenységek nemzetközi napján a sportot, táncot és barátkozást népszerűsítik majd, június 4-én pedig az ártatlan gyermekáldozatokra, a gyermekek elleni erőszakra hívják fel a figyelmet.

A projektum megvalósításában a Közegészségügyi Intézet partnerei a Szabadkai Egészségházak keretében működő ifjúsági tanácsadó, a város Ifjúsági Irodája, a szabadkai Politechnikai Iskola, az Olovka piše srcem nevű ifjúsági egyesület és a palicsi AKA egyesület.

A programot 2016 első félévében valósítják meg.