2024. április 23., kedd

A szabadkai gazdák is tiltakoznak a földtörvény ellen

Mintegy 40 traktorral vonultak a szabadkai és környékbeli gazdák tegnap délelőtt a városháza elé, így tiltakozva az elfogadás előtt lévő földtörvény bizonyos rendelkezései ellen. A gazdák elsősorban a szabadkai földek összterületéről szóló adatokat kifogásolják, amelyeket szerintük felfújtak.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Miroslav Kiš, a mezőgazdasági termelők társulásának elnöke elmondta, azt követelik, hogy a törvényjavaslatot vonják vissza a parlamenti eljárásból, mert az annyira elfogadhatatlan, hogy módosítási indítványokkal sem lehet kijavítani. A termelők szerint az önkormányzat nem is tudja, pontosan mennyi állami földterülettel rendelkezik, mivel az összeírt földek között temetők, labdarúgópályák és autóút is szerepelnek. A termelők úgy vélik, az állami földterületeket azért növelték meg, mert ezáltal szeretnék elősegíteni, hogy a hazai és külföldi érdekelt nagyvállalkozók még több földhöz juttassanak. A törvénytervezet értelmében ugyanis minden önkormányzat területén a bérbe adandó földek 30 százalékát bérelheti egy-egy jogi személy, az így felfújt adatoknak köszönhetően pedig ez nagyobb mennyiségű földet jelentene, amely egy-egy bérlőhöz jut.

A törvénytervezet alapján, 2017 után, amikor sor kerül ezeknek a földeknek az értékesítésére, a bérlőknek vásárlási előjoguk lesz.

A tiltakozó gazdákat Maglai Jenő polgármester és Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja fogadták. A polgármester elmondta, a gazdáknak a képviselő-testülethez kell fordulniuk ügyükkel. A pontatlan földösszeírás kapcsán Maglai Jenő azt mondta, az önkormányzat a kataszteri adatok és a terepi ellenőrzés alapján pontosan tudja, mennyi bérbe adható földdel rendelkezik.

A gazdák ma 10 órától az új városházára hívtak össze egy vitafórumot, amelyen a bejelentések szerint részt vesznek a kataszteri hivatal, a minisztérium és a gazdák képviselői