2024. április 25., csütörtök

Nagybecskereken a tiltakozó gazdák

A nagybecskereki polgármesternél járt tegnap a tiltakozó bánáti földművesek küldöttsége. A tárgyaláson a gazdák arra kérték Čedomir Janjićot, hogy hasson oda a vidék képviselőire, hogy azok ne szavazzanak a földtörvény javasolt módosítása.

Traktorokkal jött Nagybecskerekre a gazdák küldöttsége (Fotó: Kecskés István)

Traktorokkal jött Nagybecskerekre a gazdák küldöttsége (Fotó: Kecskés István)

Traktorokkal érkeztek Csentáról Nagybecskerekre az immár tizedik napja tiltakozó gazdák, ahol Čedomir Janjić polgármesterrel tárgyaltak. A gazdák célja az, hogy a körzet parlamenti képviselői ne szavazzanak a földtörvény módosítási javaslatára. A zárt ajtók mögött megtartott beszélgetés után a képviselőik nyilatkoztak. Slavko Vukov nagybecskereki földműves még egyszer nyomatékosította, hogy ha az állami földek külföldi kézbe kerülnek, akkor nem csak a gazdák jövője kerül veszélybe, hanem az egész lakosságé is. Értékelése szerint követeléseik megértésre találtak, és a polgármestertől azt az ígéretet kapták, hogy a földműveseknek a földtörvény módosítása elleni intézményes harcában a polgármester támogatni fogja őket.

A földművesek értékelése szerint ez volt az egyik utolsó lehetőség arra, hogy intézményes úton elfogadtassák követeléseiket.

– Ebben a pillanatban nem szeretnénk problémát okozni az államnak, amikor Belgrádban tartják az EBESZ miniszteri tanácskozását. Nem az a célunk, hogy megdöntsük a hatalmat. Mi nem vagyunk politikai párt vagy politikai szervezet. Csak rá szeretnénk mutatni a földtörvény módosításával kapcsolatos problémára, amely végérvényesen elfogadhatatlan a földművesek, de a lakosság többsége számára is – mondja Dragan Kleut, a Mezőgazdasági Termelők óécskai (Stajićevo) társulásának elnöke.

A tiltakozás tizedik napja után is érkeztek földművesek Csentára, ahol már mintegy kétszáz traktor vesztegel, és várja, hogy Belgrádba mehessen. A rendőrség azonban továbbra sem engedi őket át a település kijáratánál levő Temesen átívelő hídon. A gazdák kitartóak, és azt hangoztatják, hogy az esetleges rossz idő ellenére sem fogják abbahagyni a tiltakozásukat mindaddig, amíg a vitás törvénymódosítást nem vetik el.
Tegnap nem volt útzárlat Csenta főutcáján. Volt javaslat a gazdák körében arra, hogy a traktorokkal lemenjenek az útról, és lehetővé tegyék a normális közlekedést mindkét sávon – de a tiltakozók többsége azt nem támogatta. Így továbbra is lassítva folyik a közlekedés a település főutcáján.