2024. április 25., csütörtök

Kifognák az olajban halászókat

Miközben a világ jó része átkozza az Iszlám Államot (IÁ), akadnak ügyeskedők, akik jó üzleteket kötnek vele. A terrorszervezet így jelentős bevételekhez jut, s biztosíthatja működését. Moszkva az utóbbi napokban nyíltan megvádolta Recep Tayyip Erdoğan török államfő családját, hogy régóta üzletel az IÁ-val, vagyis lényegében pénzeli a terroristákat. Nevezettek állítólag óriási mennyiségű lopott iraki és szíriai kőolajat vásárolnak (készpénzért) feketén iszlamista fanatikusoktól, de egyéb (például mezőgazdasági) termékekre és összeharácsolt antik műtárgyakra is vevők. Erdoğan tagad, de sokan nem hisznek neki.

Az IÁ legfontosabb pénzforrása az iraki és szíriai területeken szerzett kőolaj illegális értékesítése. A hírt nagydobra verő Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a terroristák több százmillió dollárt keresnek az olajkereskedelemmel.

Mowaffak al-Rubaie, volt iraki parlamenti képviselő még pontosabban fogalmazott. Szerinte az IÁ havonta százmillió dollár értékben ad el kőolajat Törökországnak, amely az olcsón szerzett termék egy részét felhasználja, a többit piaci áron továbbadja külföldieknek.

Valid Muallem szíriai külügyminiszter mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a fél áron beszerzett kőolajért cserébe a törökök fegyvereket és katonai felszerelést adtak (el) a terrorállamnak, sőt egyéb módon is a kezére játszottak. Például úgy, hogy nem akadályozták meg a Nyugatról érkező fanatikus önkéntesek átjutását a török határon az IÁ szíriai területére.

Az IÁ nem szokványos terrorszervezet, hanem egy államszerű képződmény, 8–10 millió lakossal, saját közigazgatással, igazságszolgáltatással, adóhivatallal, központi bankkal és legalább harmincezer fegyveressel. Ennek a fenntartása rengeteg pénzbe kerül. A finanszírozáshoz biztosabb gazdasági háttér kell, de ez már jó ideje adott is.

Csak olajcsempészésből ugyanis képtelenség lenne életben tartani a rendszert, amely még mindig csaknem akkora összefüggő területen működik, mint amekkora Nagy-Britannia. Ezért onnan szerez pénzt, ahonnan tud. Hatékonyan dolgozhat, hiszen becslések szerint az évi bevételei megközelítik a 3 milliárd dollárt.

Amikor a dzsihadisták tavaly kifosztották az Irakban meghódított területek bankjait, legalább 500 millió dollár készpénzt zsákmányoltak. Persze kevesebbel is beérik. Így a külföldi támogatók adományaival, ebből az utóbbi két évben állítólag 40 millió dollár gyűlt össze.Putyin úgy tudja, hogy magánszemélyek 40 országból pénzelik az IÁ-t.

Bár harcosai rengeteg régiséget pusztítottak el, a megszerzett tárgyak nagy részén inkább túladtak a feketepiacon; az idén ebből mintegy 100 millió dollárt kereshettek.

A kén és foszfáteladás még ennél is többet hoz a konyhára, nagyjából évi 300 milliót. Hatalmas mennyiségű búzát, árpát és gyapotot is értékesítenek (Irak és Szíria legjobb földjeiről), ebből évente legalább 200 millió folyik be a kasszájukba. Ehhez még hozzájönnek a védelmi pénzek (néhány tízmillió) és a csaknem 360 millióra becsült éves adóbevételek. Az ENSZ szerint a váltságdíjakról sem szabad megfeledkezni, mivel ezek összértéke tavaly elérte a 45 millió dollárt.