2024. április 25., csütörtök

Hungarikum lett a kürtőskalács

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtőskalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.

A hungarikummá nyilvánítás mindössze hetekkel azután történt, hogy Achim Irimescu, az akkor még leendő román mezőgazdasági tárcavezető november 16-ai parlamenti bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy a szebeni szalámihoz, a libánfalvi sós túróhoz, füstölt busához hasonlóan hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban az ételkülönlegességet.

A kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható – indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását.

Kovászna Megye Tanácsának a hungarikummá nyilvánítással kapcsolatos csütörtöki közleményében emlékeztet: a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület másfél évvel ezelőtt indítványozta a budapesti Földművelésügyi Minisztérium keretében működő bizottságoknál az elismerés megítélését, amelyhez hepehupás út vezetett, de végül a kezdeményezést siker koronázta – tájékoztatott a maszol.ro.