2024. április 23., kedd

A németek támogatják a hadsereg szíriai küldetését

Németországban a lakosság többsége támogatja a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetését, amelyre pénteken adott felhatalmazást a törvényhozás alsóháza (Bundestag). Ezzel egy időben az is kiderült, hogy a kancellár, Angela Merkel tevékenységével elégedettek aránya 49 százalékról 54 százalékra emelkedett.

Tornado típusú vadászgépek a németországi Schleswig-Jagel repülőtámaszponton (Archív)

Tornado típusú vadászgépek a németországi Schleswig-Jagel repülőtámaszponton (Archív)

Az ARD országos közszolgálati televízió és a Die Welt című lap közös felmérése alapján a lakosság 58 százaléka helyesli, 37 százaléka ellenzi a Bundeswehr új küldetését.
A küldetés támogatóinak körében a többség - 59 százalék - megfelelőnek tartja a missziót, amelynek legfőbb eleme az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásai ellen légicsapásokat mérő szövetségesek támogatása légi felderítéssel, 34 százalék szerint viszont a német légierőnek a bombázásokban is részt kellene vennie, és 22 százalék szerint Németországnak szárazföldi csapatokat is küldenie kellene Szíriába az IÁ elleni harcba.
Ugyanakkor a lakosság csaknem kétharmada, 63 százaléka attól tart, hogy a Bundeswehr küldetése miatt növekedik a terrorveszély Németországban, és csak nagyjából egyharmados - 34 százalékos - mindazok aránya, akik szerint a terrorfenyegetettség nem változik a szíriai bevetés révén.
A januári párizsi terrortámadások óta jelentősen emelkedett a környezetük, hazájuk biztonsága miatt aggódó németek aránya. A Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége és egy kóser szupermarket elleni januári merényletek után 45 százalékos volt az aggódók aránya, és a francia fővárosban november 13-án végrehajtott újabb iszlamista merényletek nyomán 61 százalékra emelkedett.
Ezzel együtt a lakosság 54 százaléka továbbra is úgy véli, hogy Németország kellően védett a terror ellen, bár ez 9 százalékpontos csökkenés a januári párizsi támadások után regisztrált 63 százalékhoz képest - ismertette az adatokat pénteki számában a Die Welt.
A menekültválság révén az utóbbi hónapokban egyre nagyobb volt az elégedetlenség a kormány és a kormányfő, Angela Merkel munkájával, de az ARD és a Die Welt megbízásából készülő, DeutschlandTrend című felméréssorozat új adatai változást jeleznek ebben a folyamatban. A kormány munkájával elégedetlenek aránya az egy hónappal korábbi 57 százalékról 51 százalékra csökkent, az elégedettek aránya pedig 42 százalékról 48 százalékra nőtt, és az Angela Merkel tevékenységével elégedettek aránya 49 százalékról 54 százalékra emelkedett.
A menekültválság mélyülésével egyre erősödő, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatottsága viszont tovább emelkedett, 2 százalékponttal 10 százalékra nőtt. Ez a jobboldali populistaként jellemzett, a Bundestagban képviselettel nem rendelkező párt eddigi legjobb eredménye az Infratest-dimap közvélemény-kutató intézet által készített DeutschlandTrend-felmérésekben.
Ugyanakkor a kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetség nem gyengült tovább, választói támogatottsága 37 százalékos, koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) támogatottsága pedig 1 százalékponttal 25 százalékra emelkedett.
A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1003 embert kérdeztek meg november 30-án és december 1-jén. Az Infratest-dimap 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező DeutschlandTrend kutatássorozatot.