2024. március 29., péntek

A német parlament jóváhagyta a hadsereg szíriai küldetését

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken a várakozásoknak megfelelően nagy többséggel megszavazta a kormány előterjesztését arról, hogy a hadsereg (Bundeswehr) közvetlen támogatást nyújtson az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai állásai elleni légicsapásokhoz.

A szavazáson a 630 tagú Bundestag 598 képviselője vett részt. A kormány előterjesztését 445-en támogatták, 146-an ellene szavaztak és 7 képviselő tartózkodott. A Bundeswehr a törvényhozási felhatalmazás révén egyelőre egy évig vehet részt a több mint 60 országot összefogó nemzetközi koalíció szíriai légicsapásainak támogatásában. A küldetés célja az IÁ további terjeszkedésének megakadályozása.

A Bundeswehr egy 1200 fős kontingenst állít ki a misszióra, amelyre 134 millió eurót biztosít a kormány. A német hadsereg elsősorban műholdas és légi felderítést végez, és egy fregatt csatlakozik a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz. A küldetés napokon belül elkezdődik. Az 1955-ben alapított Bundeswehr mindössze harmadik alkalommal vesz részt támadó hadműveletben.