2024. április 24., szerda

Elutasítják a visegrádi négyek a „mini Schengent”

A visegrádi négyek csoportja elutasítja azokat az elgondolásokat, hogy korlátozzák a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet a jelenlegi részes országoknál szűkebb országcsoportra – közölte csütörtökön Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a V4-ek kormányfői csúcstalálkozóját követő közös sajtóértekezleten.

Bohuslav Sobotka szerint a V4-ek – a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia –  kezdeményezni fogják, hogy „Schengen barátai” néven alakuljon egy szélesebb csoport, amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.

Orbán Viktor kormányfő ezt „egy nagyon fontos” kezdeményezésnek, egyben kötelezettségvállalásnak minősítette. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határok védelme „szuverenitási kérdés” és a magyar álláspont szerint „nemzeti felelősség”. „Magyarország segítséget elfogad, de határait saját maga fogja megvédeni” – szögezte le a miniszterelnök, aki köszönetet mondott a visegrádi partnereinek, hogy segítséget nyújtottak Magyarországnak határai védelmében a migrációs válság idején.