2024. április 20., szombat

„Vissza kell szereznünk az egymásba vetett bizalmat”

Több, mint ezer részvevője van az EBESZ 22. Miniszteri Tanácsa konferenciájának

A legnagyobb biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája Belgrádban, ugyanis több mint 60 diplomáciai vezetőt, közöttük mintegy 40 külügyminisztert lát vendégül Szerbia. A tanácskozástól a szakemberek az Európában jelentkező válsághelyzetek, mindenekelőtt a terrorveszély, az ukrajnai válság, a szíriai helyzet és a migránsválság okainak feltárását és megoldását várják, eredményes béketárgyalások lefolytatására számítanak. Tegnap a biztonsági intézkedések miatt teljesen leállították a személyi forgalmat Újbelgrádban. A reggeli óráktól este 7 óráig teljesen lebénult a személygépkocsi-forgalom a Zoran Đinđić sugárúton, illetve a Kombank Aréna környékén, csak a tömegközlekedési járművek juthattak át a barikádokon. Ugyanilyen útzárlatokra lehet számítani ma is.

Az EBESZ Miniszteri Tanácsának a belgrádi Kombank Aréna adott otthont, de az államok közötti bilaterális tárgyalások több más helyszínen is folynak. Ilyen tárgyalást folytathat majd le többek között Oroszország és Törökország külügyminisztere is. Más konfliktusban levő országok is tárgyalnak majd, ám ezekről a tárgyalásokról, biztonsági intézkedések miatt nem adtak ki hivatalos információkat.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő a konferencia megnyitóján kiemelte, Szerbiának szembesülni kellett a hatalmas migrációs hullámmal, és szerepet vállalt a migránsválság megoldásában. Mint mondta, a legnagyobb teher a nyugati országokra nehezedik. A kormányfő kiemelte, a tanácskozás alkalom arra, hogy a Miniszteri Tanács közös megoldást találjon a menekültválságra.

Sajnos egyre erősödnek a terroraktivitások nem csak az EBESZ országainak területén. Ma a terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt nem csak a közbiztonságra, de értékeink megőrzésében is. Bár a legnagyobb fenyegetést az Iszlám Állam jelenti, nem feledkezhetünk meg más, kisebb terrorszervezetekről sem. Az emberi élet egyformán érték Párizsban, Ankarában, Bagdadban vagy Bejrútban, így a támadások elleni is közösen, univerzálisan kell fellépnünk – emelte ki Vučić. Hozzátette, a béke fenntartásában is közös fellépés szükséges, hiszen ugyanúgy fontos a NATO országai számára, Oroszország, vagy a katonailag semleges országok számára. Hozzátette, az EBESZ-nek jelentős szerep jut a terrorveszély elleni küzdelemben.

Pár szót ejtve Szerbia elmúlt időszakáról, elmondta, jelentős erőfeszítéseket tett az ország azért, hogy az Európai Unió tagjává váljon, így jelentős változásokat eszközölt ki a gazdasági rendszerben. Erőfeszítéseinek köszönhetően december 14-én végre megnyíltnak a csatlakozási tárgyalások első fejezetei.

Az ország számára, amelynek élén állok, elsődleges cél a régió stabilitása, ám ennek elérésében most is jelentős akadályokba ütközünk, ennek ellenére törekszünk a nemzetközi együttműködésre, a kapcsolatok javítására, hiszen csak így erősíthetjük a régiót. A Balkán ugyanis még ma is olyan, mint egy puskaporos hordó, amelyhez csak egy szikra kell, hogy újból lángba boruljon a félsziget, így őszintén tartok attól, hogy könnyen felborítható a balkáni stabilitás. Azt gondolom, csak úgy tarthatjuk fenn azt, ha folytatjuk a tárgyalásokat Prištinával. Vagyis Szerbia az életet és a biztonságot választja, nem az összetűzések mellett áll – emelte ki a kormányfő.

Az EBESZ Miniszteri Tanácsa konferenciájának célja konszenzust találni azokban a kérdésekben, amelyek garantálják a régió biztonságát. A fennálló nehézségek ellenére abban bízunk, hogy nyíltan és őszintén tudunk majd beszélni és konstruktív dialógust folytatni minden felmerülő kérdésről – emelte ki Ivica Dačić, az EBESZ soros elnöke, Szerbia külügyminisztere. Hozzátette: – Az aktuális nehézségek mellett kétségtelen az ukrajnai helyzet megvitatása is. Az elmúlt időszakban számos testület alakult, megállapodást írtunk alá, lépést tettünk, hogy a különleges megfigyelő küldetésen keresztül stabilizáljuk a helyzetet Ukrajnában, és békét teremtsünk. Mindent meg kell tennünk továbbra is, hogy a fegyverletétel tartós maradjon – emelte ki Dačić. Hozzátette, az ukrajnai helyzet megosztotta az EBESZ tagállamait, és ezzel kihívást támasztott eléjük, hogyan tudnak szabad, demokratikus, biztonságos, de megoszthatatlan közösséget ápolni továbbra is.

Számos kihívás áll még előttünk az EBESZ régiójában. Számos konfliktusra nem találtunk még megoldást, ezért újabb erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megerősítsük a tárgyalásokat. Mert a terrorizmus, a szervezett bűnözés, a klímaváltozás és a migránsválság sürgős és határozott választ kíván tőlünk – mutatott rá a szervezet soros elnöke. Hozzátette, dialógussal, konszenzussal a bizalom újbóli felállítását tűzte ki az EBESZ céljaként.

Lambert Zannier, az EBESZ főtitkára az elmúlt évről szóló beszámolójában rámutatott, az ukrajnai helyzet már két éve az EBESZ egyik legfontosabb témája, aminek köszönhetően csökkentették a feszültségeket ezen a területen, és elindította a szükséges tárgyalásokat. Mint mondta, a szervezet célja, hogy hidakat építsen az államok között, hozzájáruljon a béketárgyalásokhoz, ám az érintett államoknak is teljesíteniük kell a támasztott feltételeket.

Politikai és operatív szempontból is ez az év kihívást jelentett. Bebizonyosodott, hogy a fennálló helyzetben nagyon nehéz tartani magunkat az EBESZ elveihez – emelte ki a főtitkár. Rámutatott, hogy operatívak lehessenek a kialakult válsághelyzetekben, és a helyszínről tudjanak hatni, már most meg kell határozni az EBESZ 2016-os költségvetését. Hozzátette: – A terrorizmus elleni küzdelem mindannyiunk kötelességévé vált, küzdenünk kell az erőszak és a szélsőséges felfogás ellen. Emellett gondoskodnunk kell a menekültekről. Sajnos ez a helyzet növeli a feszültséget az érintett országokban és a lakosság körében xenofóbia tapasztalható. Folyamatos küzdelmet kell folytatnunk a klímaváltozással, a szegénység és a diszkrimináció ellen, ami számos fennálló probléma gyökere – mondta.