2024. április 20., szombat

„Az újságíró ne kérdezzen, ne gondolkozzon”

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter szerint az újságíróknak – közülük név szerint Olivera Kovačevićet, az SZRTV szerkesztőjét, műsorvezetőjét említette – semmi közük az állami szervek munkájához, így nem kellene, hogy kommentálják, illetve értékeljék az ügyészség munkáját.

– Mit érdekli az újságírókat, hogy kit hallgatnak ki az ügyészégen? Ha a politikusok nem szólhatnak bele az ügyészség munkájába, akkor vajon miért tehetnék meg ezt azok, akik újságírónak tartják magukat? Eddig az volt a baj, hogy az illetékes szervek nem végzik a munkájukat, most meg az a baj, hogy dolgoznak. Az újságírók folyton támadják a politikumot és az intézményeket – fogalmazott a miniszter.

A múlt hétvégén kitört botrányt követően – a Kurir belgrádi napilap címoldalán gyanúsította meg Aleksandar Vučić miniszterelnököt zsarolással és nyomásgyakorlással – a belgrádi rendőrségen csütörtökön kihallgatták a Kurir tulajdonosát, fő- és felelős szerkesztőjét és felelős szerkesztőjét. A hírre számos újságíró egyesület és újságíró reagált, mondván, hogy ha a szóban forgó ügyben a rendőrség kihallgatta a Kurir illetékeseit, ugyanezt a Pink tv és az Informer napilap tekintetében is meg kellett volna tennie, tekintettel arra, hogy a szóban forgó két média is aktívan kivette a részét az államhatalom és a hatóságok által pánikkeltésként nevezett folyamatból.

Nem sokkal korábban a Szerb Haladó Párt is felháborodásának adott hangot, amiért Da, možda, ne című műsorában Olivera Kovačević „beleavatkozott az illetékes ügyészség munkájába”.

Dunja Mijatović, az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője a szerb államvezetés fellépését tartja felháborítónak, ezért felszólította Aleksandar Vučić kormányfőt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az újságírókat érő támadások megfékezésének érdekében. Több alkalommal is találkozott már Vučićtyal és a bizonyos nézetkülönbségek ellenére a miniszterelnök mindig leszögezte, hogy fontosnak tartja a véleményszabadságot, emelte ki Mijatović.