2023. április 2., vasárnap

Hram sporta u Senti

Sportsku halu vrednu više od 700 miliona dinara prvi su, naravno, okupirali sportisti

Juče u podne je u Senti svečanim programom i sa predstavljanjem sportskih klubova otvorena prelepa nova sportska hala koja je ipak najlepši poklon koji se može zamisliti, poklon gradu koji dogodine slavi 800 godina svog postojanja. Izgradnju objekta, korisne površine blizu pet hiljada kvadratnih metara, sa 1.700 sedišta, u najvećem delu je finansirala pokrajinska Direkcija za kapitalne investicije.

Sakupljenim građanima prvo se obratio gradonačelnik Rudolf Cegledi koji je naglasio da se ostvario višedecenijski san građana opštine predajom ove sportske hale na korišćenje građanima.

- Našem gradu koji ima svetske sportske rezultate je već odavno bio potreban jedan ovakav objekat na koji bi mogli biti ponosni i zavidni i veći gradovi. Još pedesetih godina prošlog veka se javila potreba za izgradnjom jedne ovakve sportske hale. Prolazile su godine i decenije, početak izgradnje su otežavale razne okolnosti, ali je san ipak na kraju postao stvarnost. Na teritoriji naše opštine postoji više od trideset sportskih klubova koji će naći dom u novoj sportskoj hali. Izgradnja je počela 2009. godine, troškovi investicije, izgradnje i opremanja su premašile 700 miliona dinara. Za tu pomoć smo zahvalni pokrajinskoj i republičkoj direkciji za kapitalne investicije. Ovih dana će se u ovoj ustanovi održati razne manifestacije, između ostalih i balkansko prvenstvo u omladinskom rvanju. Celo Potisje će imati koristi od ove sportske hale – rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik.

U prepunoj hali, prilikom svečanog otvaranja prisutne mlade sportiste, srednjoškolce i zainteresovane građane je pozdravio i rukometaš svetskog glasa Marko Krivokapić. Rekao je da je tokom svog detinjstva godinama prolazio preko Narodne bašte na plivanje, ali nikada nije ni mislio da će se tu jednog dana uzdizati prelepa sportska hala koja je toliko privlačna da svoj oproštajni meč želi odigrati baš tu, u svom rodnom gradu.

Direktor pokrajinske Direkcije za kapitalne investicije Nebojša Malenković je, obraćajući se publici, izjavio:

- Zahvaljujemo se građanima opštine Senta, rukovodstvu lokalne samouprave koji su verovali u nas i u nadu da možemo ostvariti davnašnji san Senćana, san da ćemo moći izgraditi toliko željenu sportsku halu. Za Direkciju za kapitalne investicije izgradnja sportske hale nije bila samo još jedan posao, za ovaj projekat je trebalo odlučnosti i izdržljivosti, da bismo snove zajednice, najveću, i možemo slobodno reći najlepšu sportsku halu, završili. U savremenoj hali će mladi, deca, oni koji se tek upoznaju sa sprotovima imati idealne uslove za ispunjenje svoje sportske karijere. Zato im želim lepe sportske uspehe u životu – rekao je Nebojša Malenković.

Novu sportsku halu je otvorio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, koji je u svom pozdravnom govoru naglasio:

- Pre nekoliko godina ovde, na mestu ove prelepe sportske hale je bio samo prostor gde je rastao korov, a danas je tu jedna od najlepših sportskih hala, hram sporta Vojvodine i šire regije. Mnogi su sumnjali u ovu inicijativu, izgradnju su u početku smatrali predimenzioniranom, ali je već prilikom otvaranja, prvog dana postalo sigurno da smo dobro mislili kada smo smeli da sanjamo veliko, da ovaj grad na Tisi ima potrebe za ovolikom halom, koja je već popunjena do poslednjeg mesta. Ovu halu neće koristiti samo sportisti nego ceo grad. Hala će biti dom i za kulturne, zabavne i druge sadržaje isto kao i za sportska nadmetanja. Našoj deci možemo pružiti odlične mogućnosti za sport i za zabavu da bi se još više osećali kod kuće i da ostanu tu, na rodnoj grudi. Sa tom nadom, sa optimizmom predajemo svojoj nameni novu sportsku halu – rekao je Bojan Pajtić.

Prilikom svečanog otvaranja bili su prisutni pokrajinski sekretarijati, poslanici republičkog i pokrajinskog parlamenta, rukovodioci susednih opština i lokalne samouprave, rukovodioci obrazovnih i kulturnih institucija, arhitekte i graditelji zgrade, učenici škola i brojni drugi gosti.

Nakon svečanih govora dobro opremljenu sportsku halu su „zauzeli“ članovi sportskih klubova opštine: rvači, rukometaši, odbojkaši, kajakaši, stono-teniseri i mladi koji upražnjavaju razne borilačke veštine.