2021. április 19., hétfő

Felébredt az Etna Szicíliában

Elképesztő látványt nyújt a vulkán kitörése - VIDEÓ

A szicíliai Messina városára csütörtökön fekete hamueső hullott, a dél-olaszországi Reggio Calabria repülőterét is le kellett zárni, ugyanis az ősz óta ébredező Etna kitört csütörtökre virradó éjszaka. Az épületek teraszait, az ablakpárkányokat, a gépkocsikat, robogókat és az utcákat is sötét színű hamu takarja.

Európa legnagyobb aktív vulkánja október 19. óta folyamatosan ébren van, de a csütörtökre virradó éjszaka erősödött a kitörés: az Etna középső kráteréből szökőkútszerűen tört fel több száz méter magasba a tűzpiros láva, amely a sötétben csodálatos látványt nyújtott.

Ez az utóbbi húsz év egyik legerősebb kitörése volt. A cataniai Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (Ingv) folyamatosan figyeli a vulkánt és az esetleges szeizmikus tevékenységet is. Az afrikai és az eurázsiai lemez mozgása miatt tektonikusan aktív területen elég gyakoriak ezek a jelenségek, általában másfél évente szokott beköszönni az újabb lávakidobás. Most elég látványosra sikerült, főleg a porfelhőben keletkező villámlások adják az igazi különlegességét a jelenségnek.