2024. április 25., csütörtök

Autóbuszokkal a csőd ellen

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

Tegnap délelőtt a város utcáin tülkölve köröztek a Severtrans utasforgalmi vállalat autóbuszai, a dolgozók így tiltakoztak a cég várható fölszámolása miatt. A hitelezők ugyanis nem fogadták el a Severtrans előre elkészített átszervezési tervét, amely körül még folytatódhat ugyan a jogi procedúra, de éppen az adott tervben olvasható adatokból ítélve, igencsak közelinek tűnik a fölszámolás napja.

A cégvezetőség a SOinfo.org portál értesülése szerint azt javasolta mind a 201 alkalmazottnak, hogy fogadják el a szociális programot. Azoknak, akik ezt a programot választják, munkaévenként 200 euró, hat köztársasági bruttó jövedelem összege, valamint a munkáltatónál eltöltött munkaévek után egyhavi átlagbér jár.

Amikor október végén a Severtrans rendkívüli közgyűlése elindította a csőd előtti eljárást, úgy becsülték, hogy a cég adóssága elérte a félmilliárd dinárt. Az előre elkészített átszervezési terv azonban már más adatot mutat: a cég kötelezettségei 740 millió dinárt tesznek ki, illetve 6,1 millió eurót. A vállalat becsült értéke ezzel szemben viszont mindössze másfél millió euró. Vagyis ugyanabban a helyzetben van, mint a Zombori Rádió, amelyet azért nem lehetett eladni, mert nagyobb volt az adóssága az értékénél.

A Severtrans legnagyobb hitelezői a különböző bankok, az állam és a helyi önkormányzat, valamint az alkalmazottak. Meglepő, hogy az utasforgalmi vállalat csupán perköltségek fejében 50 millió dinárral tartozik.