2024. április 19., péntek

A megelőzés a legfontosabb

A JAZAS Ifjúság újvidéki szervezete az újvidéki városi egészségügyi tanács támogatásával már 19 éve megtartja A HIV/AIDS és a függőségi betegségek megelőzésének kortárs oktatása elnevezésű akciót.

A HIV és az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából az újvidéki városházán ünnepi fogadást tartottak, amelyen jelen volt Aleksandar Petrović, a polgármesteri hivatal vezetője, és Mila Uverić-Radović, a városi egészségügyi hivatal vezetője, akik kiosztották a diplomákat az akció résztvevőinek.

– Ha figyelembe vesszük a Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatait, amelyek azt mutatják, hogy az idén újabb 43 HIV-fertőzést jegyeztek fel Vajdaságban, és közülük 21 újvidéki lakos, akkor látszik csak igazából, mekkora jelentősége van az AIDS és a függőségi betegségek megelőzésének. Az újvidéki önkormányzat támogatja azokat az egészségügyi intézményeket és civilszervezeteket is, amelyek a betegség megelőzésével foglalkoznak. Az ellenőrző tesztek költségeinek támogatásával lehetővé tettük a Vajdasági Közegészségügyi Intézetnek, hogy ingyenes HIV-ellenőrzéseket végezzen. Támogatjuk a JAZAS Ifjúsági szervezetét és másokat is, akik hozzájárulnak ennek az alattomos betegségnek a megelőzéséhez – mondta a kabinetfőnök, majd üdvözölte az akció résztvevőit, és sok sikert kívánt tudásuk gyakorlati alkalmazásához.

– A HIV/AIDS és a függőségi betegségek megelőzésének kortárs oktatása elnevezésű projektumot június és december között bonyolították le, az akcióban a 15 és 25 év közötti fiatalok vettek részt. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet orvosainak közreműködésével a JAZAS megszervezte a kiképzést, amely egy ötnapos tréningből állt. A program klasszikus előadásokból, valamint interaktív műhelymunkákból tevődött össze. Az év végéig az előadók több mint 200 előadást tartanak, amelyen több mint 6000 általános és középiskolás vesz részt.

Vukašin Grozdanović, a JAZAS Ifjúság újvidéki szervezetének elnöke elmondta, az ismeretterjesztés mellett az előadások hozzájárulnak a HIV vírussal fertőzött személyek elleni diszkrimináció megszüntetéséhez is.