2024. április 16., kedd
Az AIDS ELLENI VILÁGNAP APROPÓJÁN

A fiatalok egészségvédelmére fókuszáltak

A topolyai egészségház védőnői szolgálatának tevékenységéről

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálata a héten számos aktivitást szervezett elsősorban a kamasz fiatalok egészségvédelmére fókuszálva.

Ljiljana Borenović, a Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálatának vezetője középiskolások körében (Szabó Anikó felvétele)

Ljiljana Borenović, a Dr. Hadzsy János Egészségház védőnői szolgálatának vezetője középiskolások körében (Szabó Anikó felvétele)

Az AIDS elleni, december 1-jén jegyzett világnap apropóján, e hét folyamán dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász szakorvos elsős középiskolásoknak a fogamzásgátlásról, a nemi betegségek kialakulásának megelőzéséről, a szexuális viselkedésről tartott ismeretterjesztő előadást, a védőnői szolgálat dolgozói ellátogattak a topolyai középiskolákba, ahol óvszer- és különböző nyomtatványok osztásával hívták fel a figyelmet az AIDS elleni küzdelem fontosságára. Tegnap az általános iskolák nyolcadikosai részére tartottak a topolyai moziteremben nyilvános órát a szabadkai Stav + Egyesülettel karöltve, mely előadás témája szintén az AIDS-megbetegedéshez és a nemi úton terjedő betegségekhez kapcsolódott. December 3-án, vagyis ma 8 órakor a védőnői szolgálat tagjai a Bethesda Szeretetszolgálatba látogatnak, ahol közösen emlékeznek meg a rokkantak nemzetközi napjáról. A szeretetszolgálat felkaroltjaihoz ajándékcsomagokkal érkeznek, az ottani fiatalok pedig alkalmi műsorral készülnek.

– Egészségházunk vezetőségének, valamint a topolyai Vöröskeresztnek, a Bácska Földműves Szövetkezetnek, továbbá több topolyai jóakaratú vállalkozónak köszönhetően nem érkezünk a Bethesdába üres kézzel, elsősorban személyi higiéniai termékekből álló csomagokkal lepjük meg az ottani növendékeket, akikkel az idei év tavaszától a korábbinál is szorosabb kapcsolatot ápolunk. Együttműködési szerződést kötöttünk a Bethesdával, melynek értelmében az ottani fiatalokat havi rendszerességgel egy védőnőnk felkeresi. 2016 januárjától a fiatalok szüleivel is szorosabbra fűzzük a kapcsolati szálakat – nyilatkozta lapunknak Ljiljana Borenović, a védőnői szolgálat vezetője, akitől a 7 védőnőt tömörítő szolgálat év közbeni tevékenységéről is informálódtunk. Megtudtuk: Topolya területén öten látják el a védőnői feladatkört, de mindegyikük a község helyi közösségeit is látogatja. További egy-egy védőnő szolgál a terepen Bácskossuthfalván és Pacséron. Feladatkörükbe tartozik közösségünk tagjainak egészségvédelme az újszülött korosztálytól a 65 éven feletti populáció tagjaival bezárólag. Tevékenységükkel, akcióikkal minden esetben a betegségmegelőzésre összpontosítanak.

– November 14-én fejeztük be erre az évre vonatkozóan az utolsó, közterületen megvalósuló akciónkat, amelyet a cukorbetegség elleni világnap apropóján szerveztünk a topolyai piactéren. Nagyon elégedettek vagyunk a polgárok részéről mutatott érdeklődéssel, 120-an kapcsolódtak be az egészségügyi vásár menetébe, amely során vérnyomás-, testtömeg index- és vércukorszint-mérést végeztünk. Az év folyamán számos helyi közösségben, pl. Kisbelgrádban, Gunarason és topolyai vállalatokban, valamint az önkormányzat épületében is szerveztünk megelőzést szolgáló akciókat, amelynek a magas vérnyomás és a cukorbetegség esetleges jelenlétének feltárása is elsődleges céljai között szerepelt. Ki kell emelnem: közösségünkben jelentős probléma az elhízás jelenléte is. Akcióink alkalmával a helyes táplálkozásról is szót ejtünk a polgárokkal, a testmozgás jótékony hatásáról is szólunk, arra is felhívjuk a figyelmet, mekkora jelentősége van a rendszeres orvosi ellenőrző vizsgálatoknak – fogalmazott a szolgálat vezetője, aki kitért arra is: az újszülöttek ellátása mellett a 2. és 4. életévükben járó gyermekek házi látogatását is megszervezik, minden iskolai tagozat diákjait is felkeresik évente több alkalommal, és a felnőtt lakosság, azon belül is a 65 éven felüliek házi látogatása is feladatkörük részét képezi. A védőnő felhívta a figyelmet: az utóbbi korosztályba tartozók fogadják a munkahelyi kötelezettségeiknek eleget tevő, jó szándékkal közeledő védőnők érkezését lakásaikba a legnagyobb fenntartással. Az ideális az lenne, ha az idősebb korosztály képviselői is együttműködőbbek lennének.