2024. április 19., péntek

Bombák a San Bernardino-i támadás gyanúsítottjainak lakásán

Csőbombákat, sok lőszert találtak a San Bernardino-i fegyveres támadás két gyanúsítottjának otthonában.

Nagy mennyiségű lőszert, több csőbombát, s egyéb robbanószerkezeteket talált a rendőrség a San Bernardino-i fegyveres támadás két, az üldözés során tűzharcban lelőtt gyanúsítottjának a lakásán - mondta csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Jarrod Burguan, a város rendőrfőnöke.

Arról a férfiről és nőről van szó, aki vélhetően elkövette szerdán a dél-kaliforniai San Bernardinóban a 14 halálos áldozattal és 17 sebesülttel járó véres merényletet, s akikkel a rendőrség üldözés után tűzharcban végzett. A hatóságok szerint  feltehetően házasok vagy jegyesek voltak.

A párnál rengeteg, több mint 1600 lövedék volt lelövésük pillanatában, de a rendőrfőnök szerint lakásukon később további muníciót, több mint háromezer lövedéket, tizenkét csőbombát és több száz olyan eszközt és alkatrészt találtak, amelyek robbanószerkezetek gyors házi összeszereléséhez szükségesek. Emellett a merénylet helyszíneként szolgáló épületben találtak három már összeszerelt, távirányítással működésbe hozható robbanószerkezetet is, amelyek szerencsére nem robbantak.

A hatóságok tájékoztatása szerint az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú, 28 éves Syed Raheel Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. A másik támadó egy 27 éves nő, név szerint Tashfeen Malik, aki Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök szerint a felesége vagy a jegyese lehetett Farooknak. Burguan szerint csak ők ketten hajtották végre a vérengzést.

A hatóságok kiderítették, hogy a nő pakisztáni útlevéllel rendelkezett.