2024. március 29., péntek

Tárgyalóasztalhoz ült a török és az orosz külügyminiszter

A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén tartott kétoldalú megbeszélést.
Ez volt az első hivatalos találkozó azt követően, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Az utóbbi ötven évben ez volt az első alkalom, hogy egy NATO-tag ország orosz gépet lőtt le, ami Moszkva éles bírálatát váltotta ki.
Szergej Lavrov a találkozó előtt kijelentette: Moszkva kíváncsi a török álláspontra, és sajnálatosnak tartaná, ha a török fél semmi újat nem mondana, hiszen Ankara kezdeményezte a találkozót.
A megbeszélést követően egyik fél sem közölt részleteket, a konferencián tartott beszédében - amelyre a találkozó után került sor - viszont a török külügyminiszter azt mondta: a vadászgép lelövését nem szabad összemosni a terrorizmus elleni harccal, illetve nem szabad politikai célokra használni.
Orosz és török újságírók szerint a kétoldalú találkozón feltehetően az hangzott el, amit Ahmet Davutoglu török kormányfő mondott csütörtökön Bakuban, azaz hogy Ankara kész megosztani adatait Moszkvával a lelőtt orosz vadászbombázó ügyében. Davutoglu úgy fogalmazott: "Törökország bármely témát illetően kész a párbeszédre Oroszországgal, még akkor is, ha a vélemények eltérnek. Nem hisszük, hogy gazdasági szankciókkal politikai kérdéseket lehet megoldani". Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elutasította, hogy a párizsi klímakonferencia mentén tárgyalóasztalhoz üljön török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal.