2024. március 29., péntek

Erdoğan és családja is a dzsihadistákkal seftel!?

Az orosz védelmi minisztérium műholdas felvételeket mutatott be, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy több csempészútvonalon szállítanak Törökországba olajat az IÁ által uralt vezetékekből. Moszkva szerint a török államfő és családja is érintett a bizniszben. Erdoğan ismételten visszautasította a vádakat.

E merész állítással Anatolij Antonov véderő-miniszterhelyettes hozakodott elő egy tegnapi moszkvai sajtótájékoztatón, szerinte ugyanis, bizonyítékaik vannak arra, hogy nemcsak a török vezetés, de személyesen Recep Tayyip Erdoğan államfő és családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában. Állítólag három csempészútvonal létezik; az egyik a Földközi-tenger török partjainál végződik, ahonnan az olajat más országokba szállítják. Két másik útvonal a Törökország keleti részén fekvő Batmanba vezet.

Az iraki és szíriai törvényes tulajdonosoktól ellopott olaj legfőbb fogyasztójának Törökország számít. Ebbe a törvénytelen vállalkozásba az ország legfőbb politikai vezetését, Erdoğan elnököt és családját is bevonták. Nem egyszer beszéltünk a terroristákkal történő összejátszás veszélyeiről. (…) Az olaj hatalmas mennyiségben és ipari méretekben, több ezer teherautóból álló élő olajvezetéken át jut el Törökország területére” – mondta Antonov.

Szergej Rudszkoj vezérkari főnök szerint műholdas felvételek segítségével derítették fel e három legfontosabb csempészútvonalat. Elmondása szerint a határnál az olajszállítók ellenőrizetlenül haladnak át Törökországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azt mondta: olyan „kiegészítő adatokhoz” jutottak, amelyek alátámasztják feltételezésüket, miszerint az IÁ által ellenőrzött területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. Erdoğan válaszul bejelentette, ha bárki be tudja bizonyítani, hogy az IÁ olaja Törökországból érkezik, akkor lemond. A török államfő tegnap ismételten visszautasította a moszkvai vádakat, mondván: „Törökország még nem vesztette el a lelkiismeretét, hogy terrorista szervezetektől kapjon olajat. Nem érzelmi indíttatásból fogunk cselekedni, hanem a nemzetközi diplomácia diktálta lépéseket teszünk.”