2024. április 19., péntek

Európa öngyilkossága

Az igazi Európa, a nemzetek összefogása nem akkor valósul meg, ha homogén tömeggé silányítjuk a közösségeket, mert erős Európát csak erős identitással rendelkező közösségek tudnak létrehozni – mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus megyés püspök szerdán Budapesten a Gutmann Fórum rendezvényén.

A püspök előadásában arról beszélt: a jelenlegi európai folyamatok mögött a naivitás mellett tudatos ideológiai okok is meghúzódnak. Szerinte azok, akik az elmúlt évtizedekben mindent megtettek, hogy tagadják vagy negligálják Európa keresztény gyökereit, úgy gondolják, hogy „szép, ha olyan társadalomban élünk, ahol vannak értékek, de ne akarjunk közöttük sorrendet felállítani”. Csakhogy az értékektől való egyenlő távolságtartás, bár elvileg jól hangzik, gyakorlatilag nihilizmus. Aki ezt ki akarja kényszeríteni, az – sarkosan fogalmazva – a nihilizmus diktatúráját akarja. Hozzátette, ennek következménye a társadalom identitásvesztése. Egy olyan társadalom azonban, amely tudatosan feladja identitását, „önként és nevetve követ el öngyilkosságot”. Bizonyos ideológiai megfontolások alapján egyesek úgy gondolták, hogy ez kedvező folyamat, de „visszaüt”, hiszen „az öngyilkosság őket is érinti”.

Annak, hogy Európa megöregedett, és a kereszténység idejutott, a magukat kereszténynek nevezők álszentsége, képmutatása, farizeusi magatartása és hiteltelensége is az oka – állapította meg.

„Örüljünk ennek a figyelmeztetésnek, és embereljük meg magunkat!”– fogalmazott a szeged-csanádi megyés püspök.

Kiss-Rigó László reagált a Washington Post szeptember 7-ei számában megjelent, komoly sajtóvisszhangot kiváltó cikkre, amely szerint ellentmondott a menekültek befogadására felszólító Ferenc pápának. „Nem ellentmondtam a pápának, hanem kiegészítettem a szavait. Azt mondtam, hogy az evangéliumból fakadó kötelesség bármilyen nyomorúságban szenvedő embernek lehetőségeinkhez mérten segíteni.” Ugyanakkor jelezte, hogy a Röszkénél tapasztalt helyzetnek vannak veszélyei is.

Hangsúlyozta: a szeged-csanádi egyházmegye évek óta sokkal többet tesz, mint azok, akik ezt nem tudva „egy-egy állásfoglalás miatt” kritizálják őket, ösztöndíjat adnak fejlődő országokból érkező fiataloknak, köztük egy muzulmán diáknak is. Emellett több éve támogatják templomok és iskolák építését elhagyatott helyeken, például Indiában. Az egyházmegye másfél éve azt is fölajánlotta, hogy befogad több száz szíriai keresztény menekültet, erre azonban végül nem kerülhetett sor.