2024. március 29., péntek

Bizonytalanná vált a Török Áramlat

Energetikai együttműködésről tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban. A két politikus megállapította: egyelőre bizonytalan, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítésére sor kerülhet-e a jövőben, tekintettel a jelenleg kialakult orosz–török konfliktusra.

A tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája keretében folyatott kétoldalú megbeszélést török kollégájával.

Szijjártó Péter közölte Mevlüt Cavusogluval, hogy az orosz–török konfliktus teljes mértékben ellentétes Európa és Magyarország érdekeivel, „hiszen számunkra mind Oroszország, mind Törökország nagyon fontos partner, és ha a két ország között konfliktus feszül, akkor az mind Magyarországnak, mind Európának kifejezetten rossz”. Reményét fejezte ki, hogy a két fél mihamarabb rendezi az ellentéteket.

A felek tárgyaltak az Iszlám Állam elleni küzdelemről is. A terrorszervezet elleni küzdelem eredményessége kulcsfontosságú Európa és Magyarország szempontjából, ehhez pedig Budapest szerint elengedhetetlen egy észak-atlanti–orosz megállapodás, amelyhez az orosz–török viszony normalizálására is szükség van.

Szijjártó Péter emellett arról biztosította a török külügyminisztert, hogy Magyarország messzemenően támogatja a török vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítását.