2024. április 16., kedd

December 14-én biztosan megnyílnak az első fejezetek

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának Belgrádban zajló konferenciájával párhuzamosan Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője között megtartott bilaterális egyeztetésen ismét megerősítették, hogy december 14-én Brüsszelben megnyílnak az EU és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetei. Ezek a 32-es (pénzügyi felügyelet) és a 35-ös (Koszovó-ügyi) lesznek.

Mogherini elmondása szerint ezt követően még az eddigieknél is jobbá válik az EU és a Szerbia közötti együttműködés. Ami a 35-ös fejezetet illeti, a főképviselő reményét fejezte ki, hogy Belgrád a továbbiakban is a korábban jellemző igyekezettel áll hozzá a Pristinával folytatott párbeszédhez és alkalmazza a korábbi megállapodásokat.

Szerbia hiszi, hogy az EU-ban a helye, így a szerb államvezetés képviselői nagy reményekkel, illetve elvárásokkal utaznak majd december 14-én Brüsszelbe, emelte ki Vučić a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón. Mint azt megjegyezte, Szerbia szeretné kieszközölni, hogy nagyobb mozgásszabadsága legyen Koszovó területén, például az Air Serbia gépei a pristinai repülőtéren is leszállhassanak.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd az egész régió stabilitásának a szempontjából fontos, nyomatékosította Vučić, majd a várható gazdasági növekedésről ejtett szót, ami szavai szerint folyamatos és dinamikus lesz.