2024. április 19., péntek

A lakosság hisz Szerbia EU-tagságában

Koszovó függetlensége nem lehet a csatlakozás feltétele

Szerbia lakosságának többsége, 59 százaléka támogatja Szerbia EU-tagságát, ugyanakkor a lakosság 64 százaléka az ellen van, hogy ennek fejében Szerbia elismerje Koszovó függetlenségét, derül ki a TNS Medium Gallup felméréséből.

A felmérésből kiderül, hogy a lakosság 46 százaléka szerint Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia EU-tagságának feltétele, ám 64 százaléka szerint az ellen van, hogy ezt az ország meg is tegye csak azért, hogy Szerbia az unió tagja lehessen. Ennek ellenére mintegy 60 százalékuk támogatja a Belgrád és Priština közötti dialógus folytatását, a viszonyok normalizálását.

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője, reagálva a felmérés eredményeire, elmondta, fontos hogy a polgárok támogassák Belgrád és Priština tárgyalásit, az EU nem kéri Koszovó elismerését, csupán a két fél viszonyának javulását szorgalmazza.

A felmérés arra is rámutat, hogy Szerbia lakosságának többsége szerint az ország helye az EU tagállamai között van, ami Slađana Brakus, a TNS Medium Gallup igazgatónője szerint stabilabb támogatást jelent, mint a korábbi időszakban. Mint kiemelte, az EU-tagság támogatásának hátterében gazdasági indokok állnak: a jobb jövő képe, a munkalehetőség, a magasabb életszínvonal. Azok a polgárok, akik nem támogatják a tagságot, véleményüket azzal indokolják, hogy a tagság csak elmélyíti a szegénységet, közben az állam elveszíti szuverenitását és integritását.

A lakosság 53 százaléka hisz abban, hogy Szerbia az Európai Unió tagja lesz, míg 15 százalékuk szerint erre soha nem kerül sor.

A legtöbbjük szerint Szerbia legnagyobb támogatója Oroszország, illetve Japán, és majd csak utánuk következik az EU. Ám az EU szerbiai delegációja felhívta a figyelmet arra, hogy az EU támogatja a legnagylelkűbben Szerbiát, hiszen 2000 és 2015 között hárommilliárd eurót adott Szerbiának.

A felmérést október 1-je és 7-e között végezték. A feltett kérdésekre összesen 1247 személy válaszolt.