2024. március 29., péntek

Az élelmiszer is ölhet

Európában a szalmonella, a norovírus és a Toxoplasma gondii parazita miatt betegednek meg a legtöbben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az emberiségnek nagyjából a tíz százaléka betegszik meg évente élelmiszer-eredetű fertőzés vagy ételmérgezés következtében. A legtöbben sikeresen meggyógyulnak, mégis nagyjából 500 ezerre tehető azoknak a száma, akik ételmérgezés következtében halnak meg. A halálos áldozatok harminc százaléka öt évnél fiatalabb gyermek.

A WHO és Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezet ( FAO) közös szakértői bizottsága már 1984-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek szennyezettsége korunkban az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, és ennek rendkívül súlyos gazdasági kihatásai is vannak. Ez a megállapítás azóta sem veszített aktualitásából.

Európában a szalmonella baktérium – évente nagyjából 2 ezer haláleset –, a norovírus – évi 15 millió megbetegedés – és a Toxoplasma gondii parazita – egymillió új beteg évente – jelenti a legnagyobb veszélyt. A tévhittel ellentétben nem kizárólag a hús- és a tejtermékek, valamint a tojás okozhat ételmérgezést, a gyümölcsök, a zöldségfélék és a csírák szintén veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelő körülmények között termesztik ezeket, vagy fogyasztás előtt nem mossák, illetve tisztítják meg alaposan. A legtöbb kórokozót megsemmisíti a hő, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy a megkérdőjelezhető helyről származó élelmiszert, legyen az bármilyen fajta, csak hőkezelést követően fogyasszuk.