2024. április 25., csütörtök

Egyórás útzárlat Csentánál

Tegnap egy órán keresztül szünetelt a forgalom a Nagybecskerek és Belgrád közötti úton, ugyanis, amikor a Csentánál veszteglő traktorok megpróbáltak elindulni Belgrád felé, a készenléti rendőrség lezárta a Temes-híd feljáróját.

Nem lehet traktorral eljutni Belgrádba (Kecskés István felvétele)

Nem lehet traktorral eljutni Belgrádba (Kecskés István felvétele)

Folytatódik a gazdák tiltakozása a földtörvény javasolt módosítása ellen Vajdaság-szerte. A legtöbben Csentánál tartózkodnak, ahol már több mint kétszáz traktor vesztegel. Mint ahogy Mészáros Andor magyarcsernyei földműves mondja, immár kilencedik napja várják, hogy a rendőrség továbbengedje őket Belgrád fel, de ez tegnap sem történt meg. Nem adják fel, továbbra is Csentán maradnak és megpróbálnak eljutni a fővárosba, hogy ott tiltakozzanak a földtörvény módosítási tervezete miatt.

A gazdák azt is nehezményezik, hogy az utóbbi napokban szerintük pontatlan információk hangzottak el az állami földekkel kapcsolatban. Kezdve attól, hogy a gazdák állítólag eddig hektáronkénti nyolcezer dinárért bérelték az állami földet, holott annak a kezdőára 25–30 ezer dinár volt. Ráadásul az állami földre már nem jár semmilyen támogatás, még üzemanyagot sem vásárolhatnak kedvezményes áron. Dragan Kleut, a stajićevoi (Óécska) Mezőgazdasági Termelők Társulásának elnöke szerint az sem igaz, hogy 400 ezer hektár megműveletlen földterület van. Az állami tulajdonban levő minden négyzetméternyi föld meg van munkálva.

Azt mesélik, hogy ez valamilyen csoportosulás, hogy Csentán tízegynéhány traktor van. Maguk is láthatják, hogy több mint kétszáz traktor van itt. Eddig a tárgyalásokon semmilyen előrelépés nincs. Tegnap volt egy sajtótájékoztató a médiaközpontban, képviselőink ott voltak. Ma egy újabb tárgyalás lesz. Holnap – ha a rendőrség nem enged bennünket traktorokkal, akkor valószínűleg gyalog indulunk Belgrádba – nyilatkozta Žarko Antin szerbcsernyei földműves.