2024. március 29., péntek

Öt para naponta, milliók évente?

A dinárnál kisebb pénznem törlése jobbára csak az üzleteknek kedvezett

A boltban árult termékek pontos árát tizedesekben adják meg a pultokon, a kasszánál pedig jobbára felfelé kerekítenek az eladók. A minimális többletet azonban a fogyasztók fizetik. Ha egy boltban naponta ilyen módon „vész el” öt para, az éves szinten 90 millió dináros tiszta hasznot eredményez – tudható meg az egyik belgrádi lap elemzésében.

Az ilyen kis turpisságok révén a hazai kereskedelmi vállalatok több milliós haszonra tesznek szert. Ha a fogyasztók mindennap 5 parát „buknak” fizetéskor, ez még nem tűnik soknak. Még éves szinten sem, hiszen az egy hónap alatt is ez az összeg csak 18 dinárt tesz ki. Más a helyzet azonban akkor, ha figyelembe vesszük, hogy országunkban az aktív fogyasztók száma kb. 5 millió.

Szerbiában az egydinárosnál kisebb pénzegység sem papíron, sem pedig vaspénz formájában nem létezik, az árakat azonban még mindig parában is feltüntetik a polcokon, leginkább a bevásárlóközpontokban. Egyesek szerint azért, hogy így azt az illúziót keltsék, hogy kedvezőbb az ár, amit később úgyis felfelé kerekítenek a kasszánál.

A vásárlók többsége ugyanis nem igazán figyel az alacsonyabb árakra, és a Szerbiai Nemzeti Bank pénzverdéje sem ad már ki az egydinárosnál kisebb érmét, noha, ha valami 90 dinárba és 56 parába kerül, akkor nem marad más hátra, mint az összeg felfelé kerekítése.

A szakértők szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a boltokban eleve kerek összegeket tüntetnének fel.

Danilo Šuković közgazdász szerint az idevágó monetáris politikát kell alkalmazni az árak kiírásakor is, hogy bárminemű problémát elkerüljenek az eladók és a vásárlók.

Persze ha ötven para alatt van a fizetendő végösszeg, lefelé kerekítenek az eladók, tehát a boltok veszíthetnek is, viszont az eddigi kimutatások jobbára az üzleteknek kedveztek.

Milan Kovačević gazdasági szakember is úgy vélekedett, hogy azokat a pénznemeket, amelyeket már nem nyomtatják, el kéne hagyni. Annyit még hozzátett, hogy ha nem is törlik el a parát, legalább annyit tehetnének az illetékesek, hogy elektronikus kifizetés alkalmával minden esetben számolják el azokat.

– Előfordul olyan is, hogy a bankkártyáról is úgy veszi le a pénzt az üzlet számítógépe, mintha készpénzben fizetnénk. Tehát ahelyett, hogy a pontos összeget számolná le, ötven para felett felfelé kerekít – mondta el a szakértő.

Mint ismeretes, a jegybank még 2007-ben vonta ki a dinárnál kisebb pénzegységet a monetáris forgalomból.