2024. április 16., kedd

Még nem eladó a Galenika

Először feltőkésítik, és csak utána magánosítják

A Galenika gyógyszergyárat egyelőre nem adja el az állam, előbb feltőkésíti és stratégiai partnert keres vezetésére. Az idevágó tender februárban fog napvilágot látni, az új vállalatvezetés pedig legjobb esetben már májusban megkezdi a munkát – nyilatkozta Željko Sertić gazdasági miniszter tegnapi látogatása során a gyárban, ahol a Galenika mindkét szakszervezeti képviseletével egyeztetett.

A tárcavezető az újságíróknak elmondta, a Deloitte privatizációs tanácsadó céggel, a jelenlegi cégvezetéssel, a szakszervezetekkel és a dolgozókkal is megállapodtak abban, hogy első lépésben új partnert keresnek a Galenika vezetéséhez, feltőkésítik a vállalatot, és ha talprá áll a cég, eladják.

– Az elgondolás célja az, hogy három-négy év múlva olyan gyógyszergyárral vonuljunk ki a piacra, amelyet gond nélkül magánosítani lehet – magyarázta a miniszter, aki egyelőre még nem adott választ arra, hogy mennyibe kerülne a gyár feltőkésítése.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy néhány vállalat már jelezte, hogy érdekelt a Galenika felvásárlásában, és többen is értesítették ez ügyben a gazdasági minisztériumot vagy a magánosítási ügynökséget. Egyesek még a vállalatba is látogatást tettek.

Sertić szerint dicséretes, hogy az idén a Galenika profitot is megvalósított, annak ellenére, hogy a múlt periódusban összesen 220 milliós adósságot halmozott fel, és ezt az összeget már visszatérítette.

A gyárnak összesen 1400 alkalmazottja van.

A TELEKOMRÓL HOLNAP

A többi aktualitással kapcsolatban Sertić elmondta, hogy a Telekom felvásárlását illetően a kormány pénteken teszi közzé a végleges ranglistát, és két héten belül már az is kiviláglik, hogy ki fogja megvásárolni a telekommunikációs közvállalatot.

– Hétfőn nyitottuk ki azokat az ajánlattevő borítékokat, amelyeket a potenciális vásárlók az eredeti levelek után küldtek, hogy átláthatóbb képet kapjunk elképzeléseikről. Még ezeket is rangsorolnunk kell – ecsetelte a miniszter, és újból hangsúlyozta, hogy az adatok összehasonlítása után a kormánynak megközelítőleg 15 napra lesz szüksége ahhoz, hogy döntést hozzon.

NINCS TÖBB PRIVILÉGIUM!

A miniszter arról a tizenhét, stratégiailag fontos vállalatról is beszélt, amelyek még jelen pillanatban állami védelmet élveznek. Sertić megjegyezte, a kérdéses cégek magánosítását az előirányzott időn belül be kell fejezni, hiszen minél tovább húzódik magánosításuk, annál nagyobb terhet jelentenek a költségvetés számára.

– A gazdasági minisztérium ezen okból kifolyólag nem fogja kérni a magánosítási határidő kitolását egyetlen cég esetében sem. Igyekszünk minden vállalat problémájára megoldást találni, viszont sok esetben ezekben a cégekben több a jogi jellegű akadály, mint a gazdasági – nyilatkozta a miniszter, aki elmondta, hogy jobbára az említett 17 cég maradt a magánosítási ügynökség 500-as listáján szereplő vállalat közül.

A gazdasági miniszter szerint ezekben a cégekben nemcsak a privatizáció jelent gondot, hanem rengeteg olyan problémát is orvosolni kell, amelyek még a korábbi évekből húzódnak.

– Olyan cégekről van szó, amelyeknek a privatizációja már évek óta meghiúsul, miközben milliókat emészt fel működtetésük. Ezeknek a vállalatoknak többet nem jár állami támogatás, meg kell oldani a problémáikat. A 17 stratégiai jelentőségű vállalat közül 7-nek a sorsát még az év végéig rendezni fogjuk – fejezte be a tárcavezető.