2024. április 18., csütörtök

Mindennapi hősnőink

A VMSZ Női Fóruma rendezvénysorozatának első állomásán telt ház várta a beszélgetőpartnereket

Dobó Márta, a palicsi helyi közösség elnöke, Kuluncsity Elvira nyolcgyermekes édesanya, Fehér Viola és Torok Orsolya népzenészek voltak a VMSZ Női Fóruma rendezvénysorozatának első vendégei hétfőn este a Magyar Házban.

A vendégeket Horváth Noémi, a Női Fórum elnöke köszöntötte, aki a rendezvénysorozat megálmodója, s elmondta, céljuk bemutatni a közösségben azokat a nőket, akik tevőleges részei a társadalomnak, legyenek ők példás családanyák, aktív tagjai a közösségünknek, vagy töltsenek be vezető beosztást intézményeinkben, önkormányzatainkban. Ezzel is szeretnék tanújelét adni annak, hogy büszkék vagyunk rájuk, és van kinek a tevékenységét követni. – Teszik a dolgukat, és nem várnak cserébe semmit – mondta Horváth Tímea, aki hozzátette, ezzel a rendezvénnyel szeretnék elmondani, hogy igenis odafigyelnek rájuk.

A beszélgetést Radaković Huszta Orsolya moderálta, akivel a vendégek először a családról, a munka és a mindennapi családi kötelezettségek és gyermeknevelés összehangolásáról, végül pedig a karácsonyi ünnepkörről és a hagyományokról is beszélgettek.

Dobót Márta elmondta, véleménye szerint leginkább a nőn múlik, hogy mennyire boldog a családi fészek.

– Én a mindennapokban is próbálom a közösségbe átvinni ezt a gondolatmenetet, továbbadni a tapasztalataimat. Hiszem, hogy a legnehezebb helyzetből és életkörülményből is van felállás – mondta. A karrier kapcsán hozzátette, amikor egyetemre járt, azt gondolta, hogy majd előbb karriert épít, később alapít családot, de az élet nem így hozta, és utólag ennek nagyon örül. Két felnőtt gyermeke van már, akik nagy megértést tanúsítottak kisebb korukban is, amikor édesanyjuk elmondta, hogy ő szeretne több szerepet vállalni a közösségért, ezért lehet, hogy kevesebbet lesz otthon.

– Egy kérésük volt, hogy este legyek otthon, hogy akkor a család együtt megbeszélhesse a napot. Soha nem kaptam szemrehányást azért, mert kevesebbet voltam velük – tette hozzá, majd kiemelte, hogy ahhoz, hogy ő ebben sikeres lehetett, kellett egy támogató társ és a szülei segítsége is.

Kuluncsity Elvira nyolcgyermekes édesanya ideje nagy részét otthon tölti, a gyermekek nevelésével, ellátásával. Legidősebb gyermeke 18, legkisebb pedig most indul óvodába.

– Reggel hatkor kelünk, mindennap, hogy legyen időm elrendezni, iskolába indítani a gyerekeket. A férjem dolgozik, délelőtt az egyik, délután a másik munkán. Másképp nem tudnánk meglenni, muszáj elvállalni minden munkát. A gyerekekkel délután együtt tanulunk, házit írunk. A nagyobbak már sokat segítenek a házimunkában, nyáron elmennek dolgozni, hogy megkeressék a zsebpénzt, mert azt nagyon keveset tudok adni nekik. De soha sem panaszkodnak, hogy nincs pénz ilyen-olyan telefonra, számítógépre. Megbecsülik, amijük van – meséli. Elvira elmondta, az első gyermekre nagyon készültek, s tudták azt is, hogy nagycsaládot szeretnének, mert a férjének is tíz testvére van.

Fehér Viola és Torok Orsolya gyermekkoruk óta népzenével foglalkoznak, a citerával Viola ismerkedett meg korábban, így közös gimnáziumi éveik alatt együtt kezdtek el járni Szöllősy Vágó Lászlóhoz. Ma már ők ketten a citeraoktatók a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben.

– Senkit sem beszélünk rá a gyerekek közül a citerára. Egyszerűen megszeretik, nagyon szoros barátságok köttetnek ezeken a foglalkozásokon, amelyek ingyenesek. Én úgy fogalmaznék, hogy szeretetet cserélünk, a gyerekek azzal fizetnek, hogy rendszeresen eljárnak a próbákra és gyakorolnak – mondta Torok Orsolya.

A karácsonyra készülődés kapcsán Elvira elmondta, szegényesen, de annál nagyobb szeretettel készülnek az ünnepre, s a gyerekek soha sem tudják kivárni a 24-ét a fa díszítésével, az mindig előbb bekerül, és nagyon sokáig fenn van.

Violánál az adventi koszorú készítése, Orsolyánál a fahéjas mézes alma a karácsony szerves része, s ők nem mindenáron ajándékozzák meg egymást, csak, ha személyre szóló ajándékkal tudják meglepni egymást. Mártáéknál a szenteste szűk, családi körben telik, a fiatalabb generációnál, Violánál pedig a szenteste egy része már a barátoké és a közös mézespálinkázásé.