2024. április 20., szombat
DESIRÉ 2015

Cirkusz és káosz

A Bánk bán és a Rózsabors című előadásokat tekinthették meg a nézők
Jelenet a Bánk bánból (Fotó: Molnár Edvárd)

Jelenet a Bánk bánból (Fotó: Molnár Edvárd)

A Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station fesztivál harmadik napja zajlott hétfőn. Az első előadásra a Jadran színpadon került sor. Az Újvidéki Színház Katona József Bánk bánját hozta el, Urbán András rendezésében. Az előadás kezdetén a közönséget Anonymusok várták, majd pedig Hunor és Magor a Csodaszarvas nyomába eredt, kisebb felfordulást okozva ezzel a nézőtéren. Ez pedig még csak a kezdet volt. Katona József Bánk bánja valójában az 1848-as forradalom után vált a magyar drámairodalom kiemelkedő nemzeti drámájává. Ez az ármányokkal és intrikákkal teli történelmi-szerelmi történet éles kritikája az idegen elnyomásnak, éppen ezért a mai napig aktuális. Az előadás kíséri az ismert cselekményt, mely szerint amikor II. Endre magyar király hadba vonul, az ország irányítását feleségére, a német Gertrudisra bízza, aki kihasználva hatalmát, saját behódolói között osztogatja szét az ország javait. Az udvarba titokban visszalopózó Bánk bánt szétzilált körülmények fogadják, a magyar urak pártütésre készülnek, a királynő bátyja, Ottó bíboros egyetlen vágya pedig, hogy elcsábítsa a bán feleségét, Melindát. Mindeközben az előadásban előjönnek a mát érintő kérdések is: milyen magyarnak lenni Vajdaságban, sikerül-e megőriznünk nemzeti öntudatunkat, minek kell történnie ahhoz, hogy elhagyjuk otthonunkat, stb. Az Urbán András rendezésében készült Bánk bán számos díjat kapott különböző fesztiválokon, akárcsak a Gertrudis királynét alakító Krizsán Szilvia is. Címszerepben Mészáros Árpádot láthattuk, Melindát Elor Emina játszotta, a szereposztásban továbbá Huszta Dániel, Sirmer Zoltán, Crnkovity Gabriella, Magyar Attila, Német Attila, Figura Terézia, Pongó Gábor, Gombos Dániel, Balázs Áron és Ferenc Ágota jelenik meg. A dramaturg Gyarmati Kata volt.

Részlet a Rózsabors cirkuszi-színházas előadásból (Fotó: Molnár Edvárd)

Részlet a Rózsabors cirkuszi-színházas előadásból (Fotó: Molnár Edvárd)

A második előadásra a Kosztolányi Dezső Színházban került sor. Itt a franciaországi Compagnie du Poivre Rose, a Rózsabors című előadást adta elő, Christian Lucas rendezésében. Egy bálra készülő arisztokrata család körül forog a cselekmény, az inspirációt egy 1975-ös amerikai dokumentumfilm, a Grey Gardens adta. A történet két főnemesi unokatestvérről szól, akik dicsősége leszállóban, de mégsem hagynák el uradalmukat. Aki esetleg erre nem jött rá, annak is rendkívül élvezetes lehetett ez a nonverbális produkció, hiszen a társulat lélegzetelállító artistamutatványokkal kápráztatta el a közönséget. A cirkuszi előadás középpontjában a férfiasság-nőiesség kérdése áll, a cím is ezt jelzi, a rózsabors színe és ereje paradoxként utal erre a témára. A társulat története is érdekes, a quebec-i Claudel és Valérie, két fiatal cirkuszos egyszer rájött, hogy unokatestvérek. Mivel gyorsan megtalálták a közös hangot, így még három előadóval kiegészülve megkezdték cirkuszi-színházas tevékenységüket.

Ma 19 órától a Jadran színpadon a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház George Orwell Állatfarmját adja elő Urbán András rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a kolozsvári GroundFloor Group játssza a Parallel című előadást Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében. A Desiré Akadémia keretében, a Kortárs Galériában (Képzőművészeti Találkozó) 17 órától Végel László író lesz a vendég.