2024. április 19., péntek

Saul fiáé a New York-i kritikusok díja

Útban az Oscar felé?

Folytatódik a díjeső, a legrégebbi kritikai elismerés (A National Board of Review díja) után az egyik legrangosabbat is megkapta a Saul fia: a New York-i Filmkritikusok Egyesüle (NYFCC) jutalmazta a Nemes Jeles filmjét. A legjobb elsőfilm díját most először kapta magyar alkotás, az ünnepélyes díjátadó január 4-én lesz New Yorkban.

A kategóriában a korábbi években olyanok nyertek, mint az azóta Oscar-kedvenccé vált Bennett Miller (Capote), a 12 év rabszolgaságért később szobrocskát kapó Steve McQueen (Éhség) vagy a nálunk jövő januárban bemutatandó új Rocky-film rendezője, Ryan Coogler (A megálló).

A legjobb külföldi film kategóriájában a Timbuktu nyert, de ez nem befolyásolja a Saul fia Oscar-esélyeit, ugyanis a mauritániai filmet az előző gálán jelölték.

Az NYCC díjazottjai között egyébként a Carol című leszbikus dráma lehet a legbüszkébb, a legjobb film díja mellett a rendezői (Todd Haynes), a forgatókönyvírói (Phyllis Nagy) és az operatőri (Edward Lachman) elismerést is átveheti.

A többi film egy-egy díjon osztozkodik, a főszereplői kategóriákban Michael Keaton (Spotlight) és Saoirse Ronan (Brooklyn), a mellékszereplőknél pedig Mark Rylance (Kémek hídja - kritkánk itt) és Kristen Stewart (Sils Maria felhői) örülhetett. A legjobb animációs film az Agymanók (éltető kritikánk itt) lett, míg Ennio Morriconét, a Tarantino-féle Aljas nyolcas zeneszerzőjét különdíjjal jutalmazták.

Az utóbbi hetek amúgy is izgalmasak voltak a magyarok számára: a filmesek bibliájaként számon tartott Variety magazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek – „10 Directors to Watch” – névsorát, a kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között pedig ott van Nemes Jeles is.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin is 2015 legjobb filmjei közé sorolta a múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.

Az International Press Academy pedig tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.