2024. április 18., csütörtök

Szír–orosz hadgyakorlatok

Közösen gyakorlatoznak orosz és szír katonai egységek a szíriai Latakía tartományban, a felkelők elleni hadjáratra készülve – értesült az AFP hírügynökség a szír biztonsági erők egyik tagjától.

„Orosz és szír erők két hete közösen gyakorlatoznak Latakía tartomány északi részén” – mondta a neve elhallgatását kérve nyilatkozó forrás.

A hadművelet színtere az értesülés szerint a felkelők ellenőrzése alatt álló, északnyugat-szíriai Idlíb tartomány lenne.

A magát „a hódítás hadseregének” nevező szövetség kezén lévő tartomány „a következő szakaszban a legfontosabb terepe lesz a közös szír–orosz műveleteknek” – tette hozzá a forrás. Állítása szerint ez most az Iszlám Állam után a legnagyobb felkelőszövetség Szíriában.

Idlíb tartományban az orosz légierő szeptember 30., a szíriai orosz légicsapások kezdete óta már hajtott végre támadásokat. Oroszország, Bassár el-Aszad elnök következetes támogatója saját állítása szerint a „terrorista” csoportokat támadja, de a felkelők szerint nemcsak a dzsihadista Iszlám Állam szervezetet, hanem mérsékelt, de a szír kormánnyal szemben álló csoportokat is.