2024. március 29., péntek

Elítélik a sepsiszentgyörgyi zászlócserét

Sajnálatos incidensnek nevezte kedden Vasile Dancu román miniszterelnök-helyettes, hogy egy nappal korábban ismeretlen személyek Sepsiszentgyörgyön egy köztéri román nemzeti lobogót székely zászlóra cseréltek.

Dancu, aki a Dacian Ciolos vezette román kormány közigazgatási és regionális fejlesztési minisztere is, kedden részt vett Gyulafehérváron a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett ünnepségeken. Dancu az Agerpres hírügynökség szerint azt mondta, hogy a magyar többségű településeken tetten érhető néha a konfliktusgerjesztési szándék a román nemzeti jelképek megsértése révén, de ez nem általános jelenség. Úgy vélte, hogy nem a zászlós incidens határozza meg a románok és a romániai magyar kisebbség viszonyát.

Hétfőn reggel ismeretlenek levették a sepsiszentgyörgyi román katona szobra melletti zászlórúdról a román lobogót, és a székely zászlót vonták fel helyette. A Kovászna megyei prefektus hivatala közleményben tudatta, hogy a történteket a román nemzeti lobogó, és a december 1-jei román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti.

A miniszterelnök-helyettes a Magyar Polgári Párt (MPP) által szombaton szervezett csíkszeredai tüntetésről is nyilatkozott, amelyen a résztvevők az erdélyi románok 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatában tett ígéretek betartását, és a magyarság jogainak alkotmányos elismerését követelték. Dancu szerint valamennyi román állampolgárnak meg kell értenie, hogy a román alkotmányt és a törvényeket tiszteletben kell tartani. Hozzátette: nincs veszélyben Románia nemzetbiztonsága és függetlensége még akkor sem, ha egyesek időnként túllépik a törvényesség határát. Hozzátette: a román államnak erőszakmentesen megoldásokat kell találnia, hogy szuverenitását tiszteletben tartsák egész területén.

Dancu szerint Romániának sikerült „korrekt” törvényeket kidolgoznia kisebbségei számára, és ezek a jogszabályok lehetővé teszik, hogy kifejezzék etnikai, kisebbségi önazonosságukat. „Továbbra is védeni kell a nemzeti kisebbségeket, még akkor is, ha részükről a tisztelet nem mindig kölcsönös, mert a többségnek bölcsnek és nagyvonalúnak kell lennie” – mondta Dancu.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hétfőn közleményben ítélte el a december elseje alkalmából kitűzött román zászló eltávolítását. „Azt gondolom, hogy ez a tett provokáció, és az volt a célja, hogy megzavarja a magyarok és a románok közti interetnikus békét és városunk csendjét. Remélem, hogy a hatóságok minél előbb azonosítják és felelősségre vonják a tetteseket” – áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármesternek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.