2024. április 16., kedd

Az USA elégedett Szerbiával

Az amerikai államtitkár üdvözölte a Pristinával folytatott párbeszédet és az EU-hoz való közeledést

Gratulálok Önnek, amiért Szerbiát az Európai Unió felé haladó fontos úton, egy új Szerbia megteremtésének irányába vezeti – közölte ma Belgádban John Kerry amerikai államtitkár Aleksandar Vučić szerb kormányfővel. A találkozón rendkívül lényegesnek nevezte, hogy a szerbiai miniszterelnök kész tárgyalni Pristinával és folyamatosan dolgozik a kapcsolatok rendezésén. Üdvözölte a szerb kormányfő azon kijelentését is, mely szerint a „múltat a múltban kell hagyni”, s együtt kell működni Koszovó kormányával.

Szólt a terrorfenyegetettség témaköréről is, s azt mondta, hogy az USA-nak és az európai államoknak közös érdeke határozott választ adni erre a csapásra. Közös feladatnak nevezte azon dolgozni, hogy a stabilitást és a régió demokratikus jövőjét szavatolni lehessen.

Vučić köszönetet mondott az államtitkárnak az USA támogatásáért Szerbia uniós integrációjának útján, továbbá azért is, hogy a két ország közötti bilaterális kapcsolatok egyre jobbal az elmúlt periódusban. Hozzátette, Szerbia is azon munkálkodik, hogy szavatolja saját stabilitását, biztonságát és gazdasági fejlődését, de ugyanezt próbálja elérni a régió egészére vonatkozóan is. A biztonságot és gazdasági felemelkedést a régió fejlődése egyik előfeltételeként értelmezte.

Vučić és Kerry az újságíróknak adott nyilatkozatokat követően zárt ajtók mögött folytatták a megbeszélést.