2024. április 25., csütörtök

Kibújnak a törvény alól?

Šabić: Az államvezetésben részt vevő szervek nem tájékoztatják kellőképpen a közvéleményt

Rodoljub Šabić, a közhasznú információkkal és személyi adatvédelemmel foglalkozó biztos felhívta az államvezetés legfelsőbb szerveinek figyelmét arra, hogy a munkájukról kötelesek tájékoztatni a közvéleményt.

Az adatvédelmi biztos közleményében kiemeli, hat szerv tájékoztató fórumait analizálták, mégpedig a kormány, a parlament, az államfő, a Köztársasági Ügyészség, az Alkotmánybíróság és a Fellebbviteli Bíróság beszámolóit vették szemügyre, amiből kiderült, hogy ezek a szervek nem tesznek eleget törvényes kötelezettségeiknek és nem nyújtanak proaktív tájékoztatást a munkájukról, vagyis nem nyújtanak aktuális tájékoztatást, illetve az általuk kiadott információk nem tartalmazzák a törvény által előírt elemeket.

Mint arra Šabić rámutatott, a hat vizsgált szerv közül csupán a Fellebbviteli Bíróság rendelkezik olyan közlönnyel, amely eleget tesz az előírt követelményeknek, és fontos adatokat tartalmaz a szerv munkájáról.

A hat megvizsgált szervből öt nem tüntetett fel adatokat a munkaeszközökről, három szerv nem ad tájékoztatást a fizetésekről, négy szerv nem nyújt teljes körű adatot a közbeszerzési folyamatokról, illetve négy szerv nem tüntette fel az adatokat a folyó év költségvetéséről.

Csalódást okozott a parlament munkájáról szóló beszámoló, ugyanis a parlamentet több alkalommal is kitüntették az adatok hozzáférése és az átláthatóság terén tett erőfeszítésekért, illetve a tartalmas tájékoztatásért, valamint az időszerű információkért – emelte ki az adatvédelmi biztos. Felhívta a figyelmet, hogy kötelező adatok hiányoznak a közbeszerzésekről, így például nem töltötték fel a 2014 és a 2015-ös évre vonatkozó közbeszerzési tervet.

Rodoljub Šabić levélben hívta fel a megvizsgált szervek – a Fellebbviteli Bíróságot kivéve – figyelmét törvényes kötelezettségeikre, a szerv munkájáról szóló adatok proaktív közzétételének jelentőségére, illetve azokra az intézkedésekre, amelyek hozzájárulnak a szervek munkájának nyilvánossá tételéhez.