2024. április 23., kedd

Előbb a termelők, aztán a beruházók

Tovább tart a gazdák tiltakozása a készülő földtörvény ellen

A Szerbiai Független Mezőgazdasági Termelők Szövetsége (NAPS) tegnap tiltakozást szervezett, mert a gazdák elégedetlenek a termőföldekről szóló törvényjavaslattal.

Jakšić kifejtette, hogy nem értenek egyet a mezőgazdasági minisztérium javaslatával, amely szerint a 30 hektárral rendelkező gazdák 20 hektár állami földet vásárolhatnak, mert nem hisznek abban, hogy a termőföld előbb a kistermelőknek lesz felkínálva eladásra. Azt követelik, hogy először a hazai mezőgazdasági termelőknek ajánlják fel az állami földeket, és ha ők nem érdekeltek, csak azután engedjék meg, hogy a nagyberuházók vásárolják meg ezeket a földeket.
Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter tegnap megbeszélést tartott a NAPS képviselőivel a parlamenti eljárásban levő, mezőgazdasági földekre vonatkozó törvényjavaslatról – közölte a minisztérium. A közleményből kiderül, hogy a NAPS képviselői konstruktív javaslatokkal álltak elő, és hogy a mezőgazdasági termelők is elismerték: a tiltakozásnam nem leghatékonyabb módja a célok elérése, és nyitott párbeszéddel lehetne leginkább közelíteni a különböző álláspontokat.
Ugyanakkor Jakšić elmondása szerint a NAPS képviselői a minisztertől csupán szóbeli ígéretet kaptak, viszont ők azt akarják, hogy a garanciákat vessék papírra. A NAPS igazgatóbizottságának elnöke leszögezte, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg követelésüket el nem fogadják.
A vajdasági és mačvai gazdák november 24-én kezdtek tiltakozni a tervezett törvényjavaslat ellen, azt kifogásolják, hogy az állami földek 30 százalékát 30 évre bérbe adják jogi személyeknek.