2024. április 25., csütörtök

Köztársaság napi pálinkafesztivál Monostorszegen

Első ízben rendeztek nosztalgikus pálinkafesztivált a Zombor melletti Monostorszegen (Bački Monoštor). A rendezvény elnevezéséhez híven – Jugoszlávia – a JSZSZK mindenféle pálinkája – az egykori országot idéző dekoráció között zajlott, vörös csillagos zászlók, a JSZSZK örökös elnökének, Josip Broz Titónak a hatalmas portréja és mellszobra fogadta a látogatókat, akik közül többen a szervezők felhívásának eleget téve a korszak különböző jelképeivel érkeztek a helyi művelődési házba: pionírsapkában, pionírkendőben, zászlóval, bármivel, ami az egykori november 29-i ünnepségekre emlékeztetett. Ezek a résztvevők különböző kedvezményekben részesültek, mindenekelőtt ingyen kóstolgathatták a gyümölcspárlatokat.

– A zombori, monostorszegi, kerényi, újvidéki és más helységekből érkezett pálinkák bemutatása volt a szándékunk – összegezte a szervező Podunav egyesület nevében Zdenka Mitić. – A mintákat szakmai zsűri bírálta el, a zombori mezőgazdasági szakszolgálattal együttműködve pedig előadás hangzott el a kisüsti főzéséhez kapcsolatos törvényi szabályozásról.

A műsort a zombori Musica Viva kórus „forradalmi” repertoárja vezette be. Elhangzott a Hej Sloveni himnusz, illetve olyan dalok, amelyeket egykor az általános iskolában meg kellett tanulni, majd egész életen át énekelni, hallhattuk a rég elfeledett pionír fogadalmat, amellyel a gyerekek kötelezték magukat, hogy szorgosak, dolgosak lesznek, védik a hazájukat és kiválóan tanulnak.

Persze a rendezvény mégis a pálinkáról szólt, amit letagadhatatlanul bizonyított a teremben uralkodó illat, amihez a testvériség-egység jegyében a helyi finomságok, kolbász, kulen, sonka és szalonna aromája társult.

A párlatokat a szigorú és módszeres elnök, dr. Rózsa Péter, a Zentai Pálinkakóstolók Egyesületének elnöke vezette zsűri bírálta el. A legjobb helyi pálinkának a monostorszegi birs bizonyult, és aranyérmes lett az apatini vilmoskörte is.

Dr. Rózsa Péter vegyész, egyben a szeszes italok technológusa, jeles pálinkaszakértő hangsúlyozta, hogy a szeszkészítés kezdetétől a végéig alapfokú követelmény a maximális tisztaság, az egészséges és érett gyümölcs, a többi a főzőmester tapasztalatán múlik. Azt is hozzáfűzte, hogy jelenleg a legjobb pálinkákat Šumadijában készítik, ott ugyanis édesebb és minőségibb gyümölcs terem, mint a Vajdaságban.