2024. április 24., szerda

Népzenei hagyatékok az óbecsei Ricsajon

A hétvégén tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Ricsaj Népművészeti Találkozó, melynek az idén is a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott otthont. A kétnapos, szemle jellegű találkozó célja a magyar népi kultúra népszerűsítése mellett az, hogy alkalmat adjon a gyermekeknek a szereplésre, ismerkedésre és tanulásra.

Csütörtökön és pénteken iskola- és óvodalátogatásokat tartottak a szervezők, Cseszák Balázs, a rendezvény megálmodójának az elmondása szerint ezeken a helyszíneken néprajzi előadásokat tartottak, hangszereket, régi tárgyakat mutattak be, de volt népdaloktatás, népzenei koncert és játszóház is. Pénteken este Óbecse község népzenei hagyatéka került a kultúrkör színpadára – Szerda Balázs, a Fokos zenekar tagja szerint ezzel a műsorral neves népzenegyűjtők, Óbecse község egykoron működő hagyományos zenekarai, elhunyt muzsikusok és énekesek emléke előtt szerettek volna tisztelegni a szervezők. A koncerten a Fokos zenekar mellett fellépett Keszég Ákos, Sterbik László, Szerda Ákos, Szabó Annamária, Kelemen Zsolt, Ölveczky Tamás, valamint Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó.

Szombaton kora délután gyermekzsivajtól volt hangos a kultúrkör nagyterme, ahol kirakodóvásár, viseletek kiállítása, Mesterségem címere sarok, játszóház és néptáncoktatás is volt. Az ezt követő gálaműsor előtt Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntötte a nézőket, majd az idei Kőketánc, a vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptánc óbecsei vetélkedőjének a gálaműsorát láthatta a közönség, amelyen az óbecsei táncosokon kívül Szabadkáról, Topolyáról, Adáról, Kelebiáról és Egerbőlis érkeztek fellépők. Az estet Ferencz Edvinnek, a kultúrkör alelnökének a köszöntője után a kultúrkör idei legkiválóbb énekes-táncos produkciói zárták, majd táncház következett.

A rendezvény társszervezője az Öko Óbecse civil szervezet, támogatója pedig a többi között a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és az óbecsei önkormányzat volt.